website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Dood Reuters-fotograaf op video

Lars Pasveer — Geplaatst in fotografie op dinsdag 6 april 2010, 09:08

Nieuws

De website WikiLeaks, die publiceert wat bedrijven en overheden liever geheim houden, heeft een video achterhaald waarop duidelijk te zien is hoe een Amerikaanse legerhelikopter een groep mannen onder vuur neemt. Als korte tijd later een busje arriveert met hulpverleners om doden op te halen en gewonden af te voeren, wordt ook die onder vuur genomen. Bij de aanval in 2007 kwamen twee medewerkers van persbureau Reuters om het leven.

De Amerikanen zagen de camera van de 22-jarige fotograaf Namir Noor-Eldeen aan voor een granaatwerper. Noor-Eldeen kwam direct om, zijn 40-jarige chauffeur Saeed Chmagh is in de video nog te zien terwijl hij zwaargewond over de stoep probeert weg te kruipen. Bij de tweede aanval raakten ook twee kinderen die in het busje zaten ernstig gewond.

Reuters eiste in 2007 een onderzoek naar de toedracht, wat uiteindelijk leidde tot de Amerikaanse conclusie dat de beschieting was uitgevoerd volgens de door het leger gehanteerde (en opgestelde) aanvalsregels. Reuters had de video opgevraagd via een beroep op de Amerikaanse wet openbaarheid van bestuur, maar kreeg nul op rekest.

De authenticiteit van de nu uitgelekte video is door de legertop bevestigd. Hoe WikiLeaks de video precies heeft bemachtigd is schimmig, maar vermoedelijk rechtstreeks uit bronnen binnen het Amerikaanse leger. De Nederlandse hacker Rop Gonggrijp heeft geholpen bij het online brengen van de video en werd door Joris Luyendijk in Het Oog op Morgen geïnterviewd. Het item begint vanaf 14:35.

Een ingekorte versie van de 38-minuten durende video is te zien via Collateral Murder - ‘moord als gevolgschade’.

3 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Micha Kat, 6 april 2010, 11:04

  Zou de NVJ een reactie kunnen geven op deze video?
  Wellicht ook in het kader van de aanstaande Dag van de Persvrijheid waarop een onderzoek zal worden gepresenteerd naar geweld tegen journalisten?

 2. 2. JeroendeK, 6 april 2010, 15:15

  Hoe zit het nu met de journalisten? Wanneer er een Reuter journalist wordt omgelegd staat het wel pontificaal op alle nieuws sites, maar wanneer een miljoen Irakezen vermoord worden bericht niemand er over. Toen ik Arnold Karskens informeerde over de 1,3 en mogelijk meer dan 3 miljoen doden in Irak zei hij dat ik op moest rotten. Per e-mail scheldt hij mij uit wanneer ik hem op de rapportages wijs waaruit het aantal doden in Irak ten gevolge van de illegale invasie blijkt.

  Een dode journalist, dat is weer wel nieuws.

 3. 3. Jelmer Mommers, 6 april 2010, 22:43

  Wie nog meer wil lezen, ik heb de afgelopen dagen nieuws rond de gelekte videobeelden uit Irak verzameld. Alles is via deze link te vinden:

  http://jelmermommers.nl/wikileaks-schietpartij-irak/

  Bevat onder meer een analyse van wat er volgens het Amerikaanse leger is gebeurd, op basis van documenten van CENTCOM.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.