website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Trump wist van WikiLeaks-plannen rond gestolen mail Democratische Partij’

Lars Pasveer — Geplaatst in lekken op woensdag 27 februari 2019, 09:20

Trump voormalig persoonlijk advocaat Cohen arriveerde gisteren in Washington | Carlos Barria / Reuters

Trump voormalig persoonlijk advocaat Cohen arriveerde gisteren in Washington | Carlos Barria / Reuters

Nieuws De Amerikaanse president Trump was gedurende de verkiezingscampagne persoonlijk op de hoogte van contacten met WikiLeaks-voorman Julian Assange en diens belofte schadelijk materiaal voor concurrent Hillary Clinton te zullen lekken. Dat verklaart Trumps voormalige persoonlijk advocaat Michael Cohen, die vandaag voor een speciale commissie van de Amerikaanse overheid getuigt.

Donald Trump is momenteel in Vietnam voor een top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Volgens CNN zal de president de getuigenis van Cohen vanuit zijn hotelkamer willen volgen: de getuigenis is volgens de zender de zwaarste aanklacht tegen een zittende president ooit.

Omdat Cohen de tekst van zijn openingstoespraak al heeft vrijgegeven, is duidelijk dat hij elke twijfel rond contacten met WikiLeaks wil wegnemen.

“Hij was een presidentskandidaat die wist dat Roger Stone (een goede vriend en lobbyist, red.) sprak met Julian Assange over het via WikiLeaks dumpen van een lading gestolen mails van de Democratische Partij”, aldus Cohen. De mails zijn via gerichte hacks bij een aantal leden gestolen. De Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden na onderzoek dat Rusland achter deze hacks zaten.

Roger Stone is recent aangeklaagd in verband met deze zaak.

Cohen zegt zich te schamen ooit voor Trump te hebben gewerkt. Hij noemt in zijn inleidende opmerkingen Trump een racist, een oplichter en een valsspeler. “Ik schaam me dat ik heb meegewerkt aan het verbergen van Trumps illegale daden en niet naar m’n eigen geweten heb geluisterd”, aldus Cohen.

De voormalige persoonlijk advocaat heeft ook toegezegd enkele documenten te delen, waaronder een door Trump getekende cheque in het kader van gemaakte kosten voor het betalen van zwijggeld aan een pornoster waarmee Trump een affaire had.

Ook zal Cohen financiële documenten overhandigen waarmee banken zijn misleid en juridische dreigbrieven die Cohen schreef aan Trumps middelbare school en vervolgopleidingen, mochten die zijn rapportcijfers openbaar maken. “Dit zijn mijn eerste stappen op de weg naar herstel van vertrouwen in mijzelf. Het zal dit land helpen de president beter te begrijpen”, aldus Cohen.

Het verhoor begint vandaag om 16 uur Nederlandse tijd en is te volgen via de website van het Committee on Oversight and Reform.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.