— woensdag 27 februari 2019, 09:20 | 0 reacties, praat mee

‘Trump wist van WikiLeaks-plannen rond gestolen mail Democratische Partij’

Trump voormalig persoonlijk advocaat Cohen arriveerde gisteren in Washington | Carlos Barria / Reuters

De Amerikaanse president Trump was gedurende de verkiezingscampagne persoonlijk op de hoogte van contacten met WikiLeaks-voorman Julian Assange en diens belofte schadelijk materiaal voor concurrent Hillary Clinton te zullen lekken. Dat verklaart Trumps voormalige persoonlijk advocaat Michael Cohen, die vandaag voor een speciale commissie van de Amerikaanse overheid getuigt.

Donald Trump is momenteel in Vietnam voor een top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Volgens CNN zal de president de getuigenis van Cohen vanuit zijn hotelkamer willen volgen: de getuigenis is volgens de zender de zwaarste aanklacht tegen een zittende president ooit.

Omdat Cohen de tekst van zijn openingstoespraak al heeft vrijgegeven, is duidelijk dat hij elke twijfel rond contacten met WikiLeaks wil wegnemen.

“Hij was een presidentskandidaat die wist dat Roger Stone (een goede vriend en lobbyist, red.) sprak met Julian Assange over het via WikiLeaks dumpen van een lading gestolen mails van de Democratische Partij”, aldus Cohen. De mails zijn via gerichte hacks bij een aantal leden gestolen. De Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden na onderzoek dat Rusland achter deze hacks zaten.

Roger Stone is recent aangeklaagd in verband met deze zaak.

Cohen zegt zich te schamen ooit voor Trump te hebben gewerkt. Hij noemt in zijn inleidende opmerkingen Trump een racist, een oplichter en een valsspeler. “Ik schaam me dat ik heb meegewerkt aan het verbergen van Trumps illegale daden en niet naar m’n eigen geweten heb geluisterd”, aldus Cohen.

De voormalige persoonlijk advocaat heeft ook toegezegd enkele documenten te delen, waaronder een door Trump getekende cheque in het kader van gemaakte kosten voor het betalen van zwijggeld aan een pornoster waarmee Trump een affaire had.

Ook zal Cohen financiële documenten overhandigen waarmee banken zijn misleid en juridische dreigbrieven die Cohen schreef aan Trumps middelbare school en vervolgopleidingen, mochten die zijn rapportcijfers openbaar maken. “Dit zijn mijn eerste stappen op de weg naar herstel van vertrouwen in mijzelf. Het zal dit land helpen de president beter te begrijpen”, aldus Cohen.

Het verhoor begint vandaag om 16 uur Nederlandse tijd en is te volgen via de website van het Committee on Oversight and Reform.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.