website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Ecuador trok zelf stekker uit internetverbinding Assange

Lars Pasveer — Geplaatst in politiek op woensdag 19 oktober 2016, 09:18

Andy Rain / EPA

Andy Rain / EPA

Nieuws

Dat de internetverbinding van Julian Assange de laatste dagen haperde, was bekend. Het Twitter-account van WikiLeaks meldde dat een ‘staat’ zijn internetverbinding had verbroken, maar nu is duidelijk dat het Ecuador zelf is, dat Assanges internet aan banden heeft gelegd.

Assange zit al jaren opgesloten in de Ecuadoriaanse ambassade, waar hij naartoe vluchtte om arrestatie als verdachte van een verkrachtingszaak in Zweden te ontlopen. Assange ontkent de aanklacht, maar vreest door Zweden te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De aanleiding voor de verminderde internettoegang zijn de meest recente lekken door WikiLeaks van de zogeheten ‘podestamails’. Het zijn mails van (onder meer) John Podesta, een vertrouweling van presidentskandidate Hillary Clinton. De mails uit een gehackt Gmail-account van Podesta tonen de innige relatie van Clinton met bankiers op Wall Street aan en geven een blik in haar opvattingen over buitenlands beleid.

Ecuador stelt dat de lekken op dit moment in de Amerikaanse verkiezingsstrijd te veel op inmenging met een bevriende natie lijkt. Het heeft daarom de internettoegang tijdelijk beperkt. Het is niet bedoeld om de journalistieke activiteiten van WikiLeaks te beperken, aldus een verklaring van de Ecuadoriaanse overheid.

Assange blijft asiel genieten en de maatregel is volgens Ecuador tijdelijk. WikiLeaks bleef ondanks de beperkingen zonder haperen via het Twitter-account commentaar leveren op de podestamails. Een beloofde knaller van een onthulling over Clinton, zoals door Assange voorgespiegeld, bleef echter uit. Meer bij Ars Technica

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.