— woensdag 19 oktober 2016, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Ecuador trok zelf stekker uit internetverbinding Assange

Andy Rain / EPA

Dat de internetverbinding van Julian Assange de laatste dagen haperde, was bekend. Het Twitter-account van WikiLeaks meldde dat een 'staat' zijn internetverbinding had verbroken, maar nu is duidelijk dat het Ecuador zelf is, dat Assanges internet aan banden heeft gelegd. Laatste wijziging: 19 oktober 2016, 09:20

Assange zit al jaren opgesloten in de Ecuadoriaanse ambassade, waar hij naartoe vluchtte om arrestatie als verdachte van een verkrachtingszaak in Zweden te ontlopen. Assange ontkent de aanklacht, maar vreest door Zweden te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De aanleiding voor de verminderde internettoegang zijn de meest recente lekken door WikiLeaks van de zogeheten ‘podestamails’. Het zijn mails van (onder meer) John Podesta, een vertrouweling van presidentskandidate Hillary Clinton. De mails uit een gehackt Gmail-account van Podesta tonen de innige relatie van Clinton met bankiers op Wall Street aan en geven een blik in haar opvattingen over buitenlands beleid.

Ecuador stelt dat de lekken op dit moment in de Amerikaanse verkiezingsstrijd te veel op inmenging met een bevriende natie lijkt. Het heeft daarom de internettoegang tijdelijk beperkt. Het is niet bedoeld om de journalistieke activiteiten van WikiLeaks te beperken, aldus een verklaring van de Ecuadoriaanse overheid.

Assange blijft asiel genieten en de maatregel is volgens Ecuador tijdelijk. WikiLeaks bleef ondanks de beperkingen zonder haperen via het Twitter-account commentaar leveren op de podestamails. Een beloofde knaller van een onthulling over Clinton, zoals door Assange voorgespiegeld, bleef echter uit. Meer bij Ars Technica

Bekijk meer van

WikiLeaks Julian Assange Ecuador

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.