persveilig seminar

— dinsdag 21 december 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Hier hadden we het over in 2021 #9: Ingeborg Beugel & de Griekse premier

© EPA | George Vitsaras

'Wanneer stopt u met liegen?', vroeg Griekenland-correspondent Ingeborg Beugel op een persconferentie begin november aan de Griekse premier Mitsotakis. 'Liegen over pushbacks, liegen over wat er met asielzoekers gebeurt in Griekenland?' Laatste wijziging: 10 januari 2022, 15:08

Beugel ondervroeg Mitsotakis stevig naar de pushbacks van vluchtelingen aan de Griekse grens. Mitsotakis toonde zich ronduit geïrriteerd en wenste niet ‘in eigen huis’ te worden beledigd.

Beugels kritische vragen kwamen haar duur te staan. Een week later zag ze zich genoodzaakt Griekenland te verlaten na bedreigingen en een fysieke confrontatie met een man die haar uitschold en een steen tegen haar hoofd gooide.

Beugel wil op enig moment weer terug, maar vreest dat leven en werken in Griekenland onmogelijk wordt gemaakt. Rond dezelfde tijd werd in het land een bepaling binnen het strafwetboek aangenomen die het verspreiden van nepnieuws strafbaar stelt. Volgens Human Rights Watch opent de bepaling de deur naar gerichte strafmaatregelen richting journalisten, mediabedrijven, activisten en critici, als hun mening de regering niet bevalt.

2021 was sowieso geen goed jaar voor de persvrijheid wereldwijd. Het CPJ becijferde dat er een recordaantal journalisten achter de tralies zijn gegaan. En de bewegingsvrijheid van journalisten werd ernstig ingeperkt in onder meer Afghanistan en Myanmar. Ook dichterbij huis, in Europa, gaat het niet de goede kant op, zoals in Griekenland, Polen en Hongarije.

Lees terug:
Stevige aanvaring correspondent Ingeborg Beugel met Griekse premier

Ingeborg Beugel verlaat Griekenland na intimidaties en fysiek geweld

 

Het einde van het jaar is een tijd van terugblikken en lijstjes maken. De komende dagen publiceren we daarom de top 10 van thema’s waarover het meest werd gelezen op Villamedia in 2021. De top top 10 tot nu toe lees je hier.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.