training eu starters

— dinsdag 23 november 2021, 12:27 | 0 reacties, praat mee

HRW: persvrijheid Afghanistan neemt verder af; informatievacuüm dreigt

Een Taliban-strijder in een woning in een buitenwijk van Kaboel, waar werd gevochten tegen vermeende IS-aanhangers. De Taliban strijdt al weken tegen deze terreurgroep die al diverse bloedige aanslagen pleegde. | EPA

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) bericht over verdere verslechteringen van de mediavrijheid in Afghanistan. Naast een toename van doodsbedreigingen aan het adres van journalisten die kritisch berichten over Taliban-leiders heeft het ministerie van Zeden en Deugdzaamheid kledingvoorschriften opgesteld voor vrouwelijke journalisten. Laatste wijziging: 23 november 2021, 12:31

Het ministerie verbood recent dat vrouwelijke acteurs nog langer in soaps en entertainment te zien zijn.

HRW sprak met een journalist die had bericht over huiszoekingen en geweld tegen burgers door Talibanstrijders. Een lokale bestuurder dreigde de journalist op het dorpsplein op te hangen, als hij ooit nog eens zo’n reportage zou maken.

Ook is er actieve bemoeienis met de inhoud van reportages: het woord Taliban dient te worden vermeden, enkel verwijzingen naar ‘Islamitisch Emiraat’ zouden nog zijn toegestaan. In sommige provincies moeten media hun reportages vooraf laten goedkeuren. Zenders verwerken nu koranverzen en religieuze liederen in hun uitzendingen, om het regime te plezieren.

Meerdere journalisten zouden uit vrees voor hun veiligheid met werken zijn gestopt. Een vrouwelijke journalist zegt niet langer te kunnen werken aan reportages over geweld tegen vrouwen of maagdelijksonderzoeken. “Geen enkel programma behandelt nog vrouwenthema’s”, aldus de journalist.

Volgens HRW is er inmiddels sprake van een blackout van informatie, waarbij wangedrag van het Taliban-regime steeds vaker in het geheim en zonder aansprakelijkheid plaatsvindt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.