training eu starters

— dinsdag 27 juli 2021, 09:47 | 0 reacties, praat mee

HRW: media in Myanmar steeds harder aangepakt

Een eerder demonstratie tegen het regime in Yangon, Myanmar. - © AP

De militaire junta van Myanmar moet stoppen met het vervolgen van journalisten en een einde maken aan de aanvallen op onafhankelijke media, stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een video die werd vrijgegeven over het harde optreden tegen de media.

De autoriteiten in Myanmar hebben sinds de staatsgreep van 1 februari al 98 journalisten opgepakt. 46 journalisten zitten volgens de Assistance Association for Political Prisoners nog vast. Zes journalisten zijn inmiddels veroordeeld. Vijf van hen zijn veroordeeld voor het overtreden van sectie 505A van het wetboek van strafrecht, een nieuwe bepaling die het een misdaad maakt om opmerkingen te publiceren of te verspreiden die “angst veroorzaken” of “vals nieuws” verspreiden. “Nepnieuws” lijkt al het nieuws te zijn waarvan de autoriteiten niet willen dat het het publiek bereikt, aldus HRW.

Ook een Amerikaanse journalist, Danny Fenster, hoofdredacteur van Frontier Myanmar, is begin mei gearresteerd op basis van die bepaling.

“De toenemende surveillance, intimidatie en detentie van journalisten door de junta maakt Myanmar in snel tempo tot een van de gevaarlijkste plekken in de regio om journalist te zijn,” aldus Phil Robertson, adjunct-director Azië bij HRW. Het wordt ook steeds moeilijker om er te werken. Sinds de coup zijn de licenties van acht lokale mediabedrijven ingetrokken, twee mediabedrijven zijn verboden, net als satelliettelevisie en voor mobiel internet zijn er restricties opgelegd.

30 juni waarschuwde de militaire junta in Myanmar ook buitenlandse correspondenten in het land niet de term ‘junta’ te gebruiken. “Er is duidelijk gecommuniceerd dat van een regering als gevolg van een staatsgreep geen sprake is”, aldus een verklaring.

Met het harde optreden tegen journalisten probeert de junta om de berichtgeving in de onafhankelijke media over de situatie in Myanmar te onderdrukken en om de ernstige mensenrechtenschendingen die het leger in het hele land begaat te ontkennen, aldus Human Rights Watch.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.