HRW: media in Myanmar steeds harder aangepakt

De militaire junta van Myanmar moet stoppen met het vervolgen van journalisten en een einde maken aan de aanvallen op onafhankelijke media, stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een video die werd vrijgegeven over het harde optreden tegen de media.
De autoriteiten in Myanmar hebben sinds de staatsgreep van 1 februari al 98 journalisten opgepakt. 46 journalisten zitten volgens de Assistance Association for Political Prisoners nog vast. Zes journalisten zijn inmiddels veroordeeld. Vijf van hen zijn veroordeeld voor het overtreden van sectie 505A van het wetboek van strafrecht, een nieuwe bepaling die het een misdaad maakt om opmerkingen te publiceren of te verspreiden die “angst veroorzaken” of “vals nieuws” verspreiden. “Nepnieuws” lijkt al het nieuws te zijn waarvan de autoriteiten niet willen dat het het publiek bereikt, aldus HRW.
Ook een Amerikaanse journalist, Danny Fenster, hoofdredacteur van Frontier Myanmar, is begin mei gearresteerd op basis van die bepaling.
Day 62. Two months ago, American journalist, my brother, Danny Fenster was minutes from boarding a flight at Yangon International Airport. He was coming home to visit us, his family, for the first time in over three years. He never boarded that flight and (ctd) pic.twitter.com/QWss3o4SO5
— Bryan Fenster (@bryanFenster) July 24, 2021
“De toenemende surveillance, intimidatie en detentie van journalisten door de junta maakt Myanmar in snel tempo tot een van de gevaarlijkste plekken in de regio om journalist te zijn,” aldus Phil Robertson, adjunct-director Azië bij HRW. Het wordt ook steeds moeilijker om er te werken. Sinds de coup zijn de licenties van acht lokale mediabedrijven ingetrokken, twee mediabedrijven zijn verboden, net als satelliettelevisie en voor mobiel internet zijn er restricties opgelegd.
30 juni waarschuwde de militaire junta in Myanmar ook buitenlandse correspondenten in het land niet de term ‘junta’ te gebruiken. “Er is duidelijk gecommuniceerd dat van een regering als gevolg van een staatsgreep geen sprake is”, aldus een verklaring.
Met het harde optreden tegen journalisten probeert de junta om de berichtgeving in de onafhankelijke media over de situatie in Myanmar te onderdrukken en om de ernstige mensenrechtenschendingen die het leger in het hele land begaat te ontkennen, aldus Human Rights Watch.
Praat mee