Jodal

— maandag 15 februari 2021, 11:01 | 0 reacties, praat mee

Een van de laatste onafhankelijke radiostations van Hongarije is uit de lucht gehaald

Directeur Andras Arato en nieuwschef Mihály Hardy bij Klubrádió - © Laszlo Balogh / AP

Sinds vannacht is een van de laatste onafhankelijke radiostations van Hongarije niet meer te horen via de ether. De uitzendvergunning van omroep Klubrádió werd niet verlengd door de Hongaarse mediaraad, die geldt als een verlengstuk van de regering-Orbán.

De raad, verantwoordelijk voor de verdeling van alle radiofrequenties in het land, gaf als argument dat de zender verschillende administratieve regels heeft overtreden. Critici stellen dat de Hongaarse regering de zender uit de ether wil hebben vanwege de onafhankelijke en kritische programmering. Het is namelijk niet de eerste keer dat dat de uitzendvergunning werd ingetrokken. In 2013 dreigde dat ook al te gebeuren. Na protesten werd toen voor zeven jaar een nieuwe vergunning gegeven. Die is nu afgelopen.

Het hoger beroep dat Klubrádió had ingediend tegen het besluit werd vorige week door de rechtbank in de hoofdstad Boedapast afgewezen.  Daarmee verliezen de Hongaren opnieuw een bron van informatie en kritisch nieuws. Klubrádió zendt al ruim twee decennia uit en bereikt dagelijks zo’n 150.000 tot 180.000 luisteraars.

Nieuwschef van Klubrádió, Mihály Hardy, zegt bij de NOS dat de zender voorlopig online verder gaat. En de zender wil de slag om de ether tot de hoogste rechter aanvechten. Meer bij de NOS / de Volkskrant / RSF

Lees ook:
Laatste onafhankelijke Hongaarse radiozender dreigt te verdwijnen (5 februari 2021)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.