persveilig seminar

— maandag 20 december 2021, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Polen protesteren tegen omstreden mediawet

Demonstraties voor het Poolse parlement in Warschau - © Czarek Sokolowski / AP

Afgelopen weekend hebben Polen in diverse steden gedemonstreerd tegen een omstreden mediawet. De wetgeving, die vrijdag onverwachts door het parlement werd gejaagd, zou de regels rond buitenlands eigendom van media aanscherpen.

Met de wet wil de regering onder leiding van de rechts-nationalistische partij PiS voorkomen dat bedrijven van buiten de EU een meerderheidsbelang hebben in Poolse mediabedrijven. Buitenlandse media zouden volgens hen te veel macht hebben in het land en het publieke debat verstoren. Volgens critici is de wet specifiek gericht tegen de kritische nieuwszender TVN24, die voor een groot deel in handen is van het Amerikaanse mediabedrijf Discovery.

Het wetsvoorstel moet nog door president Andrzej Duda worden ondertekend en daarom zijn er ook demonstraties bij het Poolse parlement in Warschau. Ze hopen dat de president afziet van ondertekening van de wet. Op TVN24-beelden was te zien hoe demonstranten met Poolse en EU-vlaggen zwaaiden en ‘vrije media’ scandeerden.

Een petitie voor het behoud van TVN24, de laatst overgebleven kritische tv-zender in Polen, is volgens The Guardian maandagochtend al meer dan 1,5 miljoen keer ondertekend.

De Europese Commissie zegt dat de nieuwe wet opnieuw een negatief signaal afgeeft over de eerbiediging van de rechtsstaat en democratische waarden in Polen. “Zodra dit wetsvoorstel een wet wordt, zal de commissie niet aarzelen om actie te ondernemen als de EU-wetgeving niet wordt nageleefd,” zei vicevoorzitter van de commissie, Vera Jourova, in een verklaring.

Bekijk meer van

Polen PiS EU Andrzej Duda

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.