word studentlid

— woensdag 10 november 2021, 09:36 | 0 reacties, praat mee

Stevige aanvaring correspondent Ingeborg Beugel met Griekse premier

Stevige aanvaring correspondent Ingeborg Beugel met Griekse premier
De Griekse premier Mitsotakis, geïrriteerd over de beschuldigingen dat hij liegt over het terugdrijven op zee van migrantenbootjes | AP

In Griekenland toonde premier Mitsotakis zich tijdens een persconferentie met demissionair premier Rutte ronduit geïrriteerd over een vraag van journalist Ingeborg Beugel over de behandeling van asielzoekers. Mitsotakis wenste niet 'in eigen huis' te worden beledigd, fulmineerde hij. Laatste wijziging: 10 november 2021, 09:45

“Wanneer stopt u met liegen?”, vroeg Beugel, correspondent voor De Groene Amsterdammer. “Liegen over pushbacks, liegen over wat er met asielzoekers gebeurt in Griekenland?” Beugel vroeg Mitsotakis haar intelligentie en die van alle andere journalisten over de hele wereld niet te beledigen door te blijven ontkennen dat die pushbacks plaatsvinden.

Pushbacks zijn pogingen van de Griekse marine om het landen van boten met migranten te voorkomen. “Waarom bent u daar niet eerlijk over?”, aldus Beugel, die haar enige toegestane vraag verpakte in een zin van rond twee minuten.

Mitsotakis zei te begrijpen dat in Nederland er een cultuur van directheid bestaat in ondervragingen van politici. “Dat is iets dat ik zeer respecteer. Wat ik niet accepteer is dat dit kantoor en het Griekse volk worden beledigd en beschuldigd met uitlatingen die niet gesteund worden door aantoonbare feiten”, aldus Mitsotakis.

De premier stelde dat Griekenland zich geconfronteerd ziet met een migrantencrisis van ongekende omvang waarbij honderden tot duizenden levens op zee worden gered. Hij stelde dat landen als Turkije de migrantencrisis gebruiken om druk uit te voeren en migranten onnodig in levensgevaar brengen.

Hij vroeg Beugel of ze überhaupt op vluchtelingeneiland Samos was geweest. Dat was zo, afgelopen mei:

De persconferentie is op YouTube te bekijken; met Beugels vraag rond 20:36.

Op sociale media wordt Beugel inmiddels geprezen voor haar vragen maar ook aangevallen als vooringenomen - met verwijzingen naar een zaak afgelopen zomer, toen Beugel werd opgepakt voor het huisvesten van een asielzoeker.

Bekijk meer van

Ingeborg Beugel Griekenland

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.