website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Britse zakenman wint vergeetrecht-zaak tegen Google

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op maandag 16 april 2018, 14:14

AFP

AFP

Nieuws Een zakenman heeft via het Britse Hooggerechtshof voor elkaar gekregen dat Google links naar artikelen over een veroordeling in het verleden moet verwijderen. Het zou volgens zijn advocaat voor het eerst zijn dat in Groot-Brittannië het vergeetrecht op deze wijze wordt toegepast. De zakenman kreeg een half jaar cel omdat hij iemand had laten volgen.

Een andere zakenman die om dezelfde reden procedeerde maar werd veroordeeld voor een ernstiger vergrijp - het afleggen van valse verklaringen - verloor bij het Britse Hooggerechtshof. De zakenmannen stelden dat ze hun straf hebben uitgezeten en zijn gerehabiliteerd.

Google moet nu elf links naar oude stukken over de veroordeling van de zakenman uit de zoekresultaten verwijderen. Een verzoek voor schadevergoeding werd in beide gevallen afgewezen.

Het vergeetrecht geldt sinds 2014 binnen de Europese Unie. In 2016 besloot Google dat recht ook internationaal toe te passen. In de afgelopen jaren heeft Google miljoenen verwijzingen verwijderd. Zoekresultaten die zijn beïnvloed door het vergeetrecht worden voorzien van een melding.

Vorig jaar speelde voor de Nederlandse Hoge Raad een vergeetrechtverzoek. Google maakt zich zorgen over dit soort rechtszaken, waarvan de uitspraken verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Sites met artikelen waarnaar niet meer wordt verwezen, worden door Google daarvan op de hoogte gesteld. Begin dit jaar kondigde Google aan meer inzicht te geven over verwijderverzoeken. In een poging de schade te beperken en het vergeetrecht te omzeilen publiceren sommige media lijsten van stukken die anderszins niet meer via zoekmachines te vinden zijn. De BBC publiceerde in 2015 zo’n overzicht. Die pagina is dan wél weer vindbaar via Google.

Eind volgende maand gaat bovendien de General Data Protection Regulation (GDPR) in, een nieuwe set strengere privacyregels binnen de Europese Unie, waar alle bedrijven, organisaties en zelfstandigen die persoonsgegevens verwerken aan moeten voldoen. Belangrijk is daarbij te kunnen bewijzen wat je opslaat, waarom je daarom vraagt, of je daar toestemming voor hebt gevraagd en of de beveiliging goed is geregeld.

De GPDR introduceert ook forse boetes voor bedrijven die op (een van deze) punten de mist in is gegaan. De discussie over de implementatie van GPDR - in Nederland binnen de zogeheten Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)- loopt momenteel. Een heikel punt is daarbij het uitblijven van een persexceptie. Op basis van de AVG kunnen individuen die in artikelen worden genoemd mogelijk inzage in bronmateriaal afdwingen, met uitholling van bronbescherming tot gevolg.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.