— maandag 16 april 2018, 14:14 | 0 reacties, praat mee

Britse zakenman wint vergeetrecht-zaak tegen Google

AFP

Een zakenman heeft via het Britse Hooggerechtshof voor elkaar gekregen dat Google links naar artikelen over een veroordeling in het verleden moet verwijderen. Het zou volgens zijn advocaat voor het eerst zijn dat in Groot-Brittannië het vergeetrecht op deze wijze wordt toegepast. De zakenman kreeg een half jaar cel omdat hij iemand had laten volgen. Laatste wijziging: 7 mei 2018, 14:39

Een andere zakenman die om dezelfde reden procedeerde maar werd veroordeeld voor een ernstiger vergrijp - het afleggen van valse verklaringen - verloor bij het Britse Hooggerechtshof. De zakenmannen stelden dat ze hun straf hebben uitgezeten en zijn gerehabiliteerd.

Google moet nu elf links naar oude stukken over de veroordeling van de zakenman uit de zoekresultaten verwijderen. Een verzoek voor schadevergoeding werd in beide gevallen afgewezen.

Het vergeetrecht geldt sinds 2014 binnen de Europese Unie. In 2016 besloot Google dat recht ook internationaal toe te passen. In de afgelopen jaren heeft Google miljoenen verwijzingen verwijderd. Zoekresultaten die zijn beïnvloed door het vergeetrecht worden voorzien van een melding.

Vorig jaar speelde voor de Nederlandse Hoge Raad een vergeetrechtverzoek. Google maakt zich zorgen over dit soort rechtszaken, waarvan de uitspraken verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Sites met artikelen waarnaar niet meer wordt verwezen, worden door Google daarvan op de hoogte gesteld. Begin dit jaar kondigde Google aan meer inzicht te geven over verwijderverzoeken. In een poging de schade te beperken en het vergeetrecht te omzeilen publiceren sommige media lijsten van stukken die anderszins niet meer via zoekmachines te vinden zijn. De BBC publiceerde in 2015 zo’n overzicht. Die pagina is dan wél weer vindbaar via Google.

Eind volgende maand gaat bovendien de General Data Protection Regulation (GDPR) in, een nieuwe set strengere privacyregels binnen de Europese Unie, waar alle bedrijven, organisaties en zelfstandigen die persoonsgegevens verwerken aan moeten voldoen. Belangrijk is daarbij te kunnen bewijzen wat je opslaat, waarom je daarom vraagt, of je daar toestemming voor hebt gevraagd en of de beveiliging goed is geregeld.

De GPDR introduceert ook forse boetes voor bedrijven die op (een van deze) punten de mist in is gegaan. De discussie over de implementatie van GPDR - in Nederland binnen de zogeheten Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)- loopt momenteel. Een heikel punt is daarbij het uitblijven van een persexceptie. Op basis van de AVG kunnen individuen die in artikelen worden genoemd mogelijk inzage in bronmateriaal afdwingen, met uitholling van bronbescherming tot gevolg.

Bekijk meer van

Groot-Brittannië Google AVG

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.