website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Google past vergeetrecht internationaal toe

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 12 februari 2016, 10:24

AFP / Georges Gobet

AFP / Georges Gobet

Nieuws

Internetgigant Google gaat het ‘right to be forgotten’ internationaal toepassen. Nadat het Europese Hof van Justitie in 2014 oordeelde dat Google verwijzingen naar informatie moet verwijderen als burgers daarom vragen, werden de gewraakte links alleen uit de nationale versies (bijvoorbeeld Google.nl en Google.be) geweerd. Daardoor waren ze via andere pagina’s van Google (zoals Google.com) nog steeds te vinden. Ook daar worden verwijzingen nu verwijderd.

De internetreus komt daarmee tegemoet aan een eis van CNIL, de Franse versie van het College Bescherming Persoonsgegevens. CNIL dreigde het internetbedrijf voor de rechter te slepen als het niet ook verwijzingen in zijn .com-versie verwijderde. De toezegging houdt echter niet in dat de vergeten informatie helemaal niet meer vindbaar is, redeneert het FD. Wie in het buitenland gebruik maakt van de zoekmachine kan geschrapte informatie mogelijk nog wel vinden.

Sinds het vergeetrecht van kracht is heeft Google 1,4 miljoen verzoeken tot verwijdering ontvangen. In 40 procent van de gevallen is het verzoek daadwerkelijk gehonoreerd.

Lees hier meer over Google en het vergeetrecht en Een nieuwe industrie: Recht op vergeten.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Nico van den Berg, 12 februari 2016, 12:47

    Dit geldt alleen voor Europese IP-adressen. Dus met een VPN verbinding of als je buiten Europa zoekt, laat Google gewoon de verwijderde links zien.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.