— vrijdag 12 februari 2016, 10:24 | 1 reactie, praat mee

Google past vergeetrecht internationaal toe

AFP / Georges Gobet

Internetgigant Google gaat het 'right to be forgotten' internationaal toepassen. Nadat het Europese Hof van Justitie in 2014 oordeelde dat Google verwijzingen naar informatie moet verwijderen als burgers daarom vragen, werden de gewraakte links alleen uit de nationale versies (bijvoorbeeld Google.nl en Google.be) geweerd. Daardoor waren ze via andere pagina's van Google (zoals Google.com) nog steeds te vinden. Ook daar worden verwijzingen nu verwijderd.

De internetreus komt daarmee tegemoet aan een eis van CNIL, de Franse versie van het College Bescherming Persoonsgegevens. CNIL dreigde het internetbedrijf voor de rechter te slepen als het niet ook verwijzingen in zijn .com-versie verwijderde. De toezegging houdt echter niet in dat de vergeten informatie helemaal niet meer vindbaar is, redeneert het FD. Wie in het buitenland gebruik maakt van de zoekmachine kan geschrapte informatie mogelijk nog wel vinden.

Sinds het vergeetrecht van kracht is heeft Google 1,4 miljoen verzoeken tot verwijdering ontvangen. In 40 procent van de gevallen is het verzoek daadwerkelijk gehonoreerd.

Lees hier meer over Google en het vergeetrecht en Een nieuwe industrie: Recht op vergeten.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Nico van den Berg, 12 februari 2016, 12:47

Dit geldt alleen voor Europese IP-adressen. Dus met een VPN verbinding of als je buiten Europa zoekt, laat Google gewoon de verwijderde links zien.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.