mgm nvj maart

— vrijdag 17 november 2017, 13:59 | 0 reacties, praat mee

Google uit zorgen over nieuwe ‘vergeetrechtszaken’ bij het Europees Hof

Google uit zorgen over nieuwe ‘vergeetrechtszaken’ bij het Europees Hof
© Getty

Het recht om vergeten te worden is sinds 2014 vastgelegd bij het Europees Hof van Justitie. Google, dat ondanks diverse bezwaren aan de uitvoering ervan meewerkt, meldt nu in een blogpost dat twee nieuwe zaken bij het Europees Hof grote consequenties kunnen hebben. Laatste wijziging: 16 april 2018, 11:03

Het recht om vergeten te worden behelst dat Europese burgers de mogelijkheid moeten krijgen om informatie die niet langer relevant, onjuist of verouderd is, of informatie die belastend is voor een individu maar geen algemeen belang dient, uit zoekmachines te laten verwijderen.

Advocaat Kent Walker stelt in een blogpost dat Google daar altijd aan heeft meegewerkt. Tot op de dag van vandaag heeft Google bijna twee miljoen verzoeken gekregen om informatie te verwijderen uit de zoekresultaten. Meer dan 800.000 links zijn daadwerkelijk verwijderd, schrijft hij. Daarbij is altijd opgelet dat het niet gaat om zaken die een algemeen belang dienen.

Maar dat laatste staat nu volgens Google op het spel. De eerste zaak is aangekaart door vier personen, die niet genoemd kunnen worden. Zij stellen dat volgens Europese wetgeving persoonlijke data beschermd en dat dat dus ook opgaat voor je politieke denkbeelden en je strafblad. Dus alle vermeldingen over criminaliteit of politieke overtuiging moeten daarom automatisch worden verwijderd uit de zoekresultaten, zonder rekening te houden met het algemeen belang, vinden zij. 

Kent Walker stelt dat als het Europees Hof deze argumentatie volgt het carte blanche zou geven aan mensen die privacywetgeving zouden willen gebruiken om informatie van publiek belang te verbergen.
In de tweede zaak waar de advocaat over schrijft moet het Europees Hof van Justitie de vraag gaan beantwoorden of het Europese recht om vergeten te worden, ook wereldwijd moet gaan gelden. Dat is iets wat de Franse privacywaakhond CNIL graag zou willen. Google heeft altijd aangegeven dat vergeetrecht niet te willen uitbreiden.

Walker is van mening dat geen enkel land een ander land wetten mag opleggen. “Het aannemen van een dergelijke wet zou andere landen, inclusief minder democratische regimes, kunnen aanmoedigen om hun waarden op te leggen aan de rest van de wereld.” Hij schrijft verder dat Europese landen tot 20 november hun standpunten kenbaar mogen maken bij het Europese Hof. De advocaat moedigt dan ook iedereen aan die iets geeft om het toegankelijk houden van informatie dat een algemeen belang dient om zich te melden.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.