Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 12 april 2018, 11:42 | 0 reacties, praat mee

Eerste Kamer kritisch over uitblijven persexceptie in wetsvoorstel AVG

De Eerste Kamer begin vorige maand, tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor oud-premier Lubbers | Bart Maat / ANP

Senatoren van de VVD, SP en PvdA hebben in de Eerste Kamer kritische vragen gesteld over het uitblijven van een speciale persexceptie in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die eind mei in werking moet treden. De AVG versterkt privacy voor individuen en legt meer verplichtingen op aan organisaties die persoonsgegevens verwerken. Laatste wijziging: 12 april 2018, 13:14

Uitgevers en journalistenvereniging NVJ vrezen dat individuen die in artikelen worden genoemd op basis van de AVG inzage in bronmateriaal kunnen afdwingen, met uitholling van bronbescherming tot gevolg. Het zou een potentieel verkillend effect kunnen hebben op de bereidheid van klokkenluiders misstanden te melden.

De regering wil in de AVG geen uitzondering opnemen voor de journalistiek. Enkele Eerste Kamer-fracties zijn daar kritisch over.

VVD
De VVD vindt de bewoordingen in de AVG vaag. Als die ‘uitsluitend’ voor journalistieke, academische, artistieke of literaire uitdrukkingsvormen zijn bedoeld, is een uitzondering mogelijk. Maar of die activteiten ‘uitsluitend’ waren, is alleen op basis van de uiteindelijke publicatie te bepalen.

De VVD wil scherpere voorbeelden van ‘voorbereidingshandelingen’ waarbij persoonsgegevens worden uitgewisseld die een uitzondering op de wet krijgen. De partij is verder bezorgd over de houding van het kabinet om ‘normen en goede praktijken’ van de AVG door midden van trial and error in te vullen. Dat kan tot slepende en kostbare procedures leiden, vrezen VVD-senatoren.

SP
SP-senatoren zijn kritisch op de weigering van een journalistieke persexeptie, juist voor dat verkillende effect op potentiële bronnen. “Wanneer journalistiek relevant, kan men persoonsgegevens publiceren. Bovendien heeft men volgens artikel 7 van de Grondwet het recht zonder van te voren verlof te vragen vrijelijk gedachten en gevoelens te mogen openbaren”, aldus de SP-senatoren.

Als er in het verleden rechtszaken speelden, gingen die over het feit of de publicatie het algemeen belang diende, niet of het om een journalistiek uiting ging. De SP-fractie in de Eerste Kamer wil van de regering horen wat nu precies de bezwaren zijn tegen een maximale persexceptie in de AVG: “Voor welke partijen zou deze exceptie dan ongewenst gaan gelden? Op welke wijze zou dan de privacy in gevaar komen?”

PvdA
De PvdA-fractie wijst op bezwaren die onder meer door de NVJ en NDP Nieuwsmedia zijn geuit over AVG en de noodzaak tussen een balans op het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting.

“In de ogen van beide organisaties leidt het wetsvoorstel tot een disbalans tussen beide en worden de mogelijkheden om meer bepalingen uit te zonderen voor journalistieke doeleinden (terwijl dit op basis van de AVG wel mogelijk is) door de regering niet benut. Deelt de regering de zorg van beide organisaties dat het wetsvoorstel belemmerend werkt voor de journalistieke praktijk? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is de regering bereid dit punt mee te nemen bij de voorgenomen modernisering/verbetering van de wet?”

Meer bij de Eerste Kamer

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.