Google geeft meer inzicht in verwijderverzoeken vergeetrecht

Google zal meer details publiceren over ingediende verwijderverzoeken. Dat meldt het bedrijf in een blogpost.
Het zogeheten recht om vergeten te worden geldt sinds 2014 in Europa. Burgers in Europa kunnen zoekmachines verzoeken om bijvoorbeeld onterecht belastend, niet langer relevant of verouderd materiaal te verwijderen. Google laat middels het Transparantie rapport zien hoeveel verzoeken er worden gedaan en hoeveel er worden goedgekeurd.
Daar komen nu meer details bij. Google noteert sinds januari 2016 bij ieder verwijderverzoek ook of het is ingediend door een individu, een organisatie of bedrijf, of regeringsfunctionarissen. Ook wordt de inhoud van de link die de aanvrager wil laten verwijderen bijgehouden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen onder meer persoonlijke gegevens, informatie over misdaad, of werkgerelateerde informatie. Ook kijkt het bedrijf of het bij de host van de site in kwestie gaat om directory-pagina’s, een nieuwswebsite of sociaal netwerk.
Sinds het recht om vergeten te worden geldt, is er voor ruim 2,4 miljoen links naar websites verwijdering aangevraagd. In 43,3 procent van de gevallen zijn die verzoeken ook ingewilligd door Google. Tussen 2014 en 2017 komen verwijderverzoeken vanwege professionele gegevens het vaakst voor met 24 procent. Op de tweede plek staat zelfgeschreven content met tien procent. In 89 procent van de gevallen gaat het om aanvragen door een individu.
Google publiceert ook een conceptversie van een nieuw onderzoeksrapport over drie jaar recht om vergeten te worden. Het rapport is ingediend bij Privacy Enhancing Technologies Symposium voor peer review. Google hoopt dat het onderzoeksrapport over de wisselwerking tussen het recht op privacy en het recht op toegang tot online legale informatie de discussie over het vergeetrecht met nieuwe informatie voedt.
Want discussie over het vergeetrecht is er al jaren. Volgens Google spelen er de komende periode twee zaken bij het Europees Hof van Justitie die ernstige gevolgen kunnen hebben.
Praat mee