— dinsdag 27 februari 2018, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Google geeft meer inzicht in verwijderverzoeken vergeetrecht

© Georges Gobet / AFP

Google zal meer details publiceren over ingediende verwijderverzoeken. Dat meldt het bedrijf in een blogpost. Laatste wijziging: 27 februari 2018, 11:22

Het zogeheten recht om vergeten te worden geldt sinds 2014 in Europa. Burgers in Europa kunnen zoekmachines verzoeken om bijvoorbeeld onterecht belastend, niet langer relevant of verouderd materiaal te verwijderen. Google laat middels het Transparantie rapport zien hoeveel verzoeken er worden gedaan en hoeveel er worden goedgekeurd.

Daar komen nu meer details bij. Google noteert sinds januari 2016 bij ieder verwijderverzoek ook of het is ingediend door een individu, een organisatie of bedrijf, of regeringsfunctionarissen. Ook wordt de inhoud van de link die de aanvrager wil laten verwijderen bijgehouden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen onder meer persoonlijke gegevens, informatie over misdaad, of werkgerelateerde informatie. Ook kijkt het bedrijf of het bij de host van de site in kwestie gaat om directory-pagina’s, een nieuwswebsite of sociaal netwerk.

Sinds het recht om vergeten te worden geldt, is er voor ruim 2,4 miljoen links naar websites verwijdering aangevraagd. In 43,3 procent van de gevallen zijn die verzoeken ook ingewilligd door Google. Tussen 2014 en 2017 komen verwijderverzoeken vanwege professionele gegevens het vaakst voor met 24 procent. Op de tweede plek staat zelfgeschreven content met tien procent. In 89 procent van de gevallen gaat het om aanvragen door een individu.

Google publiceert ook een conceptversie van een nieuw onderzoeksrapport over drie jaar recht om vergeten te worden. Het rapport is ingediend bij Privacy Enhancing Technologies Symposium voor peer review. Google hoopt dat het onderzoeksrapport over de wisselwerking tussen het recht op privacy en het recht op toegang tot online legale informatie de discussie over het vergeetrecht met nieuwe informatie voedt.

Want discussie over het vergeetrecht is er al jaren. Volgens Google spelen er de komende periode twee zaken bij het Europees Hof van Justitie die ernstige gevolgen kunnen hebben.

Bekijk meer van

Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.