— dinsdag 20 oktober 2009, 12:59 | 0 reacties, praat mee

EC bekijkt wetgeving auteursrechten

De Europese Commissie (EC) heeft aangegeven de wetgeving omtrent auteursrecht mogelijk te gaan herzien om het makkelijker te maken voor bedrijven als Google om boeken te scannen en digitale kopieën via het internet te verspreiden. De mogelijke wetswijziging wordt gedeeltelijk ingegeven door het schikkingsvoorstel tussen Google en Amerikaanse auteurs en uitgeverijen waarbij Google boeken digitaliseert in het kader van het Google Books-project. Als dat voorstel wordt geaccepteerd, krijgen Amerikaanse consumenten de mogelijkheid om tegen betaling gedigitaliseerde boeken in te zien.

Daar zitten ook miljoenen Europese boeken tussen uit Amerikaanse bibliotheken.

De EC bekijkt de mogelijkheid om bijvoorbeeld een licentie uit te geven waarbij een bedrijf automatisch rechten krijgt om boeken te scannen. Rechthebbenden ontvangen geld uit een pot die wordt gevuld met geld van bedrijven die een licentie aanschaffen.

De Europees Commissaris Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding voorziet dat bij snel handelen ‘pro-Europese oplossingen op het gebied van het digitaliseren van boeken sneller operationeel kunnen zijn dan de oplossingen die nu onder het Google Books schikkingsvoorstel naar voren zijn gebracht’. Meer bij AP

Bekijk meer van

Google Europa

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.