— dinsdag 13 mei 2014, 11:16

Hof bevestigt ‘recht te worden vergeten’

Gewone burgers in Europa moeten de mogelijkheid krijgen om informatie die niet langer relevant of verouderd is, uit zoekmachines te laten verwijderen. Dat stelt het Hof van Justitie van de Europese Unie in een zaak die een man tegen Google Spanje had aangespannen. Laatste wijziging: 10 mei 2021, 10:33

De Spaanse toezichthouder voor bescherming van persoonsgegevens AEPD had eerder beslist dat Google verwijzingen naar artikelen in een Catalaanse krant over onder meer een gedwongen woningveiling moest verwijderen. Google ging tegen dat besluit in beroep, waarna de Spaanse rechter de Europese Hof van Justitie om advies vroeg.

Google had geargumenteerd dat het geen persoonsgegevens bijhoudt, maar enkel overzichten geeft van wat al op internet beschikbaar is. Het Hof wijst op de eenvoud waarmee met enkel de naam een gedetailleerd profiel van een persoon kan worden opgeroepen. De resultaten tonen bovendien verbanden die zonder een zoekmachine “niet of slechts zeer moeilijk” te leggen zijn, aldus de rechter.

Het Hof wijst verder op de wereldwijde beschikbaarheid van de zoekresultaten. De potentiële impact op de privacy is groot genoeg dat van zoekmachine-exploitanten mag worden gevraagd dat ze meewerken die effecten te verminderen. De exploitant van een zoekmachine heeft wat betreft het Hof een onderzoeksplicht of de ontkoppeling van naam met zoekresultaten rechtmatig is.

Bij de afweging of verwijzingen gewist moeten worden, moeten zowel het belang van de betrokkene als de belangen van internetgebruikers worden gewogen. Het Hof stelt dat telt of de informatie nog relevant is voor het grote publiek en in welke mate het voortbestaan van de beschikbaarheid de privacy van de betrokkene schaadt.

Die wijzer slaat volgens het Hof wat betreft privépersonen - dus mensen die feitelijk geen rol in het openbare leven spelen - uit in een recht om vergeten te worden, zodat incidenten uit het verleden mensen niet blijven achtervolgen.

De uitspraak lokt heftige kritiek uit: de vrees bestaat dat censuur en wegpoetsen van onwelgevallige herinneringen op de loer liggen.

- InfoCuria: Zaak C‑131/12

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.