— dinsdag 4 februari 2020, 11:07 | 0 reacties, praat mee

YouTube pakt manipulatie in video’s over Amerikaanse presidentsverkiezingen aan

© Pexels

YouTube verwijdert video's over de Amerikaanse presidentsverkiezingen die vervalste of gemanipuleerde inhoud tonen in de aanloop naar de verkiezingen in november.

Het verbod draait niet om filmpjes waarbij de uitspraken van iemand anders uit zijn verband worden gehaald, maar om beelden waarmee ernstige schade kan worden aangericht, “bijvoorbeeld een filmpje dat is gemanipuleerd, zodat het lijkt of een regeringsfunctionaris is overleden”.

Ook kiezers misleiden, door bijvoorbeeld het delen van een verkeerde verkiezingsdatum, mag niet. En net doen alsof je een ander persoon of kanaal bent mag ook niet. Pogingen om het aantal views en likes kunstmatig op te krikken worden ook afgestraft.

YouTube werkt daarvoor nauw samen met een speciaal team van moederbedrijf Google, de Threat Analysis Group (TAG). Die wil beïnvloeding van kiezers voorkomen. “Via TAG werken we samen met andere technologiebedrijven om informatie en lessen te delen en informatie over dreigingen te delen met wetshandhavers.”

Diverse sociale mediabedrijven hebben hun strategieën om nepnieuws en desinformatie tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen te bestrijden bekendgemaakt. Twitter laat bijvoorbeeld gebruikers desinformatie melden en hoewel Facebook zogeheten ‘deepfakes’ verbiedt, zitten daar nog wel wat haken en ogen aan. Het bedrijf gaf ook aan niet op te zullen treden feitelijke onjuistheden in politieke reclame’s. Meer bij RTL Nieuws

Lees ook:
Twitter laat gebruikers desinformatie melden rondom Amerikaanse verkiezingen (31 januari 2020)
Facebook gaat niet optreden tegen feitelijke onjuistheden in politieke reclames (10 januari 2020)
Facebook verbiedt plaatsen van deepfakes (7 januari 2020)
Social mediabedrijven voeren strijd tegen desinformatie op met presidentsverkiezingen VS in vooruitzicht (22 oktober 2019)
Wetenschappers ontwikkelen programma om deepfake-video’s te herkennen (24 juni 2019)
De strijd tegen nepvideo’s (27 maart 2019)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.