banner festival 23

— vrijdag 2 oktober 2020, 10:18 | 0 reacties, praat mee

Senaat dwingt topmannen Twitter, Facebook, Google te praten over juridische aansprakelijkheid

Facebook-topman Mark Zuckerberg - © J Sullivan / AFP

Een Amerikaanse Senaatscommissie heeft donderdag unaniem ingestemd met het dagvaarden van de topmanagers van Twitter, Google en Facebook voor een hoorzitting over de juridische aansprakelijkheid van sociale mediabedrijven.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft recent namens de Trump-regering een wetshervorming naar het Congres gestuurd om de juridische bescherming van techbedrijven in te perken. De hoorzitting zal naar verwachting voor de presidentsverkiezingen op 3 november plaatsvinden en zal gaan over de hervorming van sectie 230 van de Communicatiewet uit 1996. In die sectie staat dat internetbedrijven namelijk niet worden aangeklaagd voor wat gebruikers op hun platform doen.

Een verzoek aan de topmannen om vrijwillig langs te komen, werd door de betrokken naast zich neergelegd. “Nadat ik deze leidinggevenden een uitnodiging had gestuurd, betreur ik het dat ze opnieuw hebben geweigerd deel te nemen en vragen te beantwoorden over kwesties die zo zichtbaar en urgent zijn voor het Amerikaanse volk,” zei voorzitter van de senaatscommissie Roger Wicker.

Oordeel over inhoud
Washington maakt zich in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november zorgen om de macht van de drie bedrijven. Facebook, YouTube en Twitter namen de afgelopen weken allerlei maatregelen om manipulatie van Amerikaanse kiezers via advertenties en berichten op hun platforms tegen te gaan, maar het blijft voorkomen.

Facebook heeft aangekondigd dat het voortaan advertenties verbiedt waarin wordt beweerd dat stemfraude wijdverbreid is, waarin de geldigheid van de uitslag van de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt betwist, of waarin een wijze van stemmen wordt betwist. Ook kondigde Facebook in mei aan dat er een nieuwe onafhankelijke raad komt die voortaan bepaalt wat wel en niet is toegestaan op het platform.

Punt is alleen dat ze pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen beginnen. En dat is volgens Europarlementariër Marietjes Schaake te laat. In een opinie in NRC meldt ze de afgelopen maanden met een groep academici, journalisten en burgerrechtenactivisten te hebben gewerkt aan de lancering van de Real Facebook Oversight Board. Schaake stelt dat de urgentie van toezicht en vooraf bijsturen – voor, tijdens en na de verkiezingen nog eens extra blijkt nu deze week bekend is geworden dat de Trump-campagne miljoenen zwarte Amerikanen in 2016 had willen weerhouden van stemmen.

Volgens Schaake “is overduidelijk dat sociale mediabedrijven verkiezingen kunnen maken of breken. Meer bij RTL Nieuws / Reuters

Lees ook:
Amerikaanse wetshervorming over aansprakelijkheid sociale media naar Congres (24 september 2020)
Facebook verwijdert advertentie waarin Trump nazi-symbool gebruikt (19 juni 2020)
Amerikaanse regering wil grotere aansprakelijkheid techbedrijven (18 juni 2020) 
Twitter noemt decreet Trump bedreiging vrijheid van meningsuiting (29 mei 2020)
Facebook stelt raad in die over inhoud oordeelt (7 mei 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.