Wetenschappers ontwikkelen programma om deepfake-video’s te herkennen

Onderzoekers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut USC Information Sciences Institute (USC ISI) hebben een programma ontwikkeld dat nepvideo's en zogeheten deepfake video's kan herkennen. Volgens het rapport van de onderzoekers herkent de tool in 96 procent van de gevallen of een video nep is.
Online zijn steeds vaker ‘deepfake’-video’s te zien waarbij het bijvoorbeeld lijkt of politici controversiële dingen zeggen die ze nooit in het echt hebben gezegd. De beelden zijn met de hulp van een computer zo goed nagemaakt dat ze moeilijk te onderscheiden zijn van echte beelden. Op die manier kan nepnieuws en desinformatie worden verspreid.
Oudere methoden om te checken of een video nep is, hebben betrekking op het zoeken van aanwijzingen door de video frame per frame te bekijken, wat veel tijd en rekenkracht van de computer vereist. De nieuwe technologie let op heel specifieke bewegingen van het hoofd en het gezicht van de persoon in de echte video. In deepfake-video’s zijn deze subtiele gezichtsbewegingen niet gedetailleerd genoeg nagemaakt, de tool van de onderzoekers kan hierdoor sneller de nepbeelden van echte beelden onderscheiden.
De computerwetenschappers uit Californië hebben een computer duizenden geverifieerde beelden laten analyseren om deze te trainen in het herkennen van deepfake-video’s, zogeheten faceswaps en face2face-beelden. Meer bij USC ISI / Engadget / NU.nl
Lees ook:
De strijd tegen nepvideo’s (27 maart 2019)
Britse parlementscommissie wil nieuwe regelgeving om verspreiding desinformatie en nepnieuws tegen te gaan (18 februari 2019)
Zelfs videobeelden zijn niet te vertrouwen (29 augustus 2018)
Praat mee