mgm nvj maart

— maandag 24 juni 2019, 10:18 | 0 reacties, praat mee

Wetenschappers ontwikkelen programma om deepfake-video’s te herkennen

Wetenschappers ontwikkelen programma om deepfake-video’s te herkennen
Deepfake, een geavanceerde vorm van desinformatie en nepnieuws - © Alexandra Robinson / AFP

Onderzoekers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut USC Information Sciences Institute (USC ISI) hebben een programma ontwikkeld dat nepvideo's en zogeheten deepfake video's kan herkennen. Volgens het rapport van de onderzoekers herkent de tool in 96 procent van de gevallen of een video nep is. Laatste wijziging: 22 oktober 2019, 08:28

Online zijn steeds vaker ‘deepfake’-video’s te zien waarbij het bijvoorbeeld lijkt of politici controversiële dingen zeggen die ze nooit in het echt hebben gezegd. De beelden zijn met de hulp van een computer zo goed nagemaakt dat ze moeilijk te onderscheiden zijn van echte beelden. Op die manier kan nepnieuws en desinformatie worden verspreid.

Oudere methoden om te checken of een video nep is, hebben betrekking op het zoeken van aanwijzingen door de video frame per frame te bekijken, wat veel tijd en rekenkracht van de computer vereist. De nieuwe technologie let op heel specifieke bewegingen van het hoofd en het gezicht van de persoon in de echte video. In deepfake-video’s zijn deze subtiele gezichtsbewegingen niet gedetailleerd genoeg nagemaakt, de tool van de onderzoekers kan hierdoor sneller de nepbeelden van echte beelden onderscheiden.

De computerwetenschappers uit Californië hebben een computer duizenden geverifieerde beelden laten analyseren om deze te trainen in het herkennen van deepfake-video’s, zogeheten faceswaps en face2face-beelden. Meer bij USC ISI / Engadget / NU.nl

Lees ook:
De strijd tegen nepvideo’s (27 maart 2019)
Britse parlementscommissie wil nieuwe regelgeving om verspreiding desinformatie en nepnieuws tegen te gaan (18 februari 2019)
Zelfs videobeelden zijn niet te vertrouwen (29 augustus 2018)

Bekijk meer van

desinformatie Deepfake

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.