mgm nvj maart

— dinsdag 7 januari 2020, 11:13 | 0 reacties, praat mee

Facebook verbiedt plaatsen van deepfakes

Facebook verbiedt plaatsen van deepfakes
Een voorbeeld van een deepfake-video - © Alexandra Robinson / AFP

Facebook zal voortaan gemanipuleerde video's, zoals zogeheten 'deepfakes', verwijderen, meldt het social mediabedrijf. Laatste wijziging: 7 januari 2020, 11:16

Hoewel deze video’s volgens Facebook nog steeds zeldzaam zijn op het internet, “vormen ze een belangrijke uitdaging voor onze industrie en de maatschappij naarmate hun gebruik toeneemt”.

Bij deepfakes wordt bijvoorbeeld het gezicht van iemand anders in een video geplaatst, om bijvoorbeeld iemand anders uitspraken in de mond te leggen, terwijl deze persoon ze niet heeft gedaan.

Deepfake-video’s krijgen al langer een label, om duidelijk te maken dat het om nepbeelden gaat. Die regels worden nu aangescherpt, zodat de video’s voortaan worden verwijderd.

Er zijn twee specifieke eisen waardoor een video als ‘deepfake’ wordt aangemerkt. Dat gebeurt als de video “is bewerkt, afgezien van aanpassingen voor verduidelijking of kwaliteit. En op manieren die niet direct duidelijk zijn voor de gemiddelde persoon, en die een persoon kan misleiden om te denken dat iemand op een video iets zegt dat niet daadwerkelijk gezegd is”. Een andere eis is dat een video “gemaakt is door kunstmatige intelligentie of ‘machine learning’ die content in een video samenvoegt, vervangt of toevoegt zodat het authentiek lijkt”. Facebook zegt dat parodieën en satire niet onder de regels vallen, of video die alleen is bewerkt om de volgorde van woorden weg te laten of te wijzigen.

Zorgen over deepfakes zijn er al langer, vooral met de buitenlandse inmenging in de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen in het geheugen en nieuwe verkiezingen in zicht. Er zijn al diverse video’s opgedoken waarbij de uitspraken van politici worden gemanipuleerd.

Tweakers geeft aan dat de controversiële video over de Amerikaanse Congres-voorzitter Nancy Pelosi van vorig jaar niet onder de nieuwe Facebook-regels valt. De politicus leek toen in een video dronken of verward. Later bleek dat het om een video ging waarin het geluid bewust was vertraagd. Dergelijke video’s kunnen toch nog opduiken tijdens de presidentsverkiezingen.

Lees ook:
Social mediabedrijven voeren strijd tegen desinformatie op met presidentsverkiezingen VS in vooruitzicht (22 oktober 2019)
Wetenschappers ontwikkelen programma om deepfake-video’s te herkennen (24 juni 2019)
De strijd tegen nepvideo’s (27 maart 2019)

Bekijk meer van

Facebook Deepfake

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.