data als kans

— donderdag 22 juli 2021, 09:29 | 0 reacties, praat mee

VWS negeert Wob-wetgeving en juridische aanmaning; handhaaft eigen werkwijze

Gezondheidsminister Hugo de Jonge tijdens een recent debat in de Ridderzaal. De reguliere Tweede Kamer-zaal wordt verbouwd. | Bart Maat / ANP

Ondanks een rechterlijke uitspraak dat de huidige werkwijze rondom Wob-verzoeken in strijd met de wet is, zal het ministerie van Volksgezondheid (VWS) daar gewoon mee doorgaan. Het ministerie gaat bovendien in beroep tegen de recente uitspraak. Wob-verzoeken rondom de coronacrisis liggen soms al een jaar op de stapel. Laatste wijziging: 23 juli 2021, 09:59

Wet openbaarheid van bestuur (Wob) schrijft voor dat elk verzoek apart moet worden behandeld en binnen acht weken moet zijn afgehandeld.

Sinds vorig jaar wijkt VWS daar op eigen initiatief van af: het ministerie kiest zelf het moment en de omvang van geleverde documenten. Ook worden individuele Wob-verzoeken op een hoop geveegd, een werkwijze in strijd met de wet.

Volgens minister De Jonge is het onwerkbaar om elk verzoek apart te behandelen. De werkwijze zou juist bedoeld zijn om vertraging te voorkomen, maar een Wob-verzoek van Nieuwsuur rondom diverse corona-gerelateerde thema’s is na ruim een jaar nog niet afgehandeld.

“Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat ik begrip heb voor het ongeduld van de indieners van Wob-verzoeken. De wens tot snelheid deel ik”, schreef De Jonge dinsdag aan de Tweede Kamer.

Hij wijst op uitbreiding van het juristenteam bij het ministerie, maar Nieuwsuur stelt dat die extra mankracht wordt ingezet voor een werkwijze die nu juist door de rechter naar de prullenbak is verwezen. Het ministerie gaf wel mondjesmaat informatie vrij, maar de Wob-verzoekers noemen zulke deelbesluiten geen afhandeling van het Wob-verzoek.

Ook de Tweede Kamer maande De Jonge informatie niet in ‘plukjes’ vrij te geven. In de uitspraak eind juni oordeelde de rechtbank Midden-Nederland dat zulke deelbesluiten niet gezien kunnen worden als werkelijke afhandeling van het Wob-verzoek.

“De rechtbank draagt verweerder daarom op om uiterlijk binnen twee maanden na deze uitspraak een beslissing op de Wob-verzoeken van eisers te nemen en deze aan hen bekend te maken”, aldus de rechter, die ook een dwangsom van bijna 38 duizend euro per Wob-verzoek oplegde, als het ministerie in gebreke blijft.

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zegt dat De Jonge’s excuus over de omvang van bijna 3 miljoen ‘Wob-bare’ documenten geen excuus is. VWS probeert de rekening voor achterstallig onderhoud weg te leggen bij de Wob-verzoekers”, aldus Voermans.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.