basis naar compleet

— maandag 13 september 2021, 11:52 | 0 reacties, praat mee

Uber-chauffeurs zijn werknemers en geen zelfstandige ondernemers

© Erik S. Lesser

Taxichauffeurs die via Uber hun diensten aanbieden in Nederland zijn geen zelfstandige ondernemers, maar werknemers. Het bedrijf moet ze in dienst nemen en betalen volgens de taxi-cao. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald in een rechtszaak die vakbond FNV heeft aangespannen tegen het platformbedrijf. Laatste wijziging: 13 september 2021, 12:29

Volgens Uber zijn de chauffeurs wel degelijk zelfstandigen. Volgens de vakbond kunnen de chauffeurs echter niet zelf hun tarieven bepalen, niet bepalen hoe ze hun werk uitvoeren en ook niet kiezen welke klanten ze accepteren.

De rechter stelde dinsdag de vakbond in het gelijk. As de chauffeurs de Uber-app gebruiken, zijn zij onderworpen aan het algoritme dat Uber gebruikt. Dit algoritme kan alleen door Uber worden aangepast, niet door de chauffeurs. Alles bij elkaar gedraagt Uber zich als werkgever richting de taxirijders.

Ook moet het bedrijf mogelijk achterstallige salarissen aan chauffeurs overmaken en moet het aan de vakbond een schadevergoeding betalen van 50.000 euro, omdat de cao niet is nageleefd.

De uitkomst van de zaak is belangrijk voor de discussie over schijnconstructies. Volgens vakbonden worden in steeds meer sectoren medewerkers ingezet als zzp’er om zo op de kosten van arbeid te besparen. Werkgevers zouden op die manier belastingen en sociale premies kunnen ontduiken. Ook in de journalistiek speelt die discussie.

Eerder stapte vakbond FNV al naar de rechter vanwege het verwijt van schijnconstructies bij platformen Temper en Deliveroo. Meer bij Rechtspraak.nl / NU.nl / De Telegraaf

Lees ook:
Wetenschappers waarschuwen voor framing van ‘app-platforms’ (4 februari 2020)
Is de ZZP’er straks de sjaak? (26 februari 2019)
Sheila Sitalsing: ook voor freelance journalisten is het Uberleven (29 oktober 2018)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.