basis naar compleet

— dinsdag 26 november 2019, 12:44 | 1 reactie, praat mee

Toezichthouder maakt weg vrij voor collectieve minimumtarieven in alle zzp-sectoren

ANP

Toezichthouder Autoriteit en Consument (ACM) heeft hun definitieve Leidraad tariefafspraken zzp'ers gepubliceerd, waarin nu is vastgelegd dat er situaties mogelijk zijn waarin collectieve afspraken over tarieven zijn toegestaan. ACM zal tot de wetgeving van kracht is geen boetes opleggen als er nu al zulke afspraken worden gemaakt. Laatste wijziging: 26 november 2019, 17:34

Onlangs werd voor het eerst een gezamenlijk minimumtarief voor zzp’ers vastgelegd, in de cao voor architecten. De verwachting was toen al dat deze mijlpaal voor andere zzp-sectoren als voorbeeld kon dienen.

Termen als ‘zij-aan-zij werken’ uit die cao komen ook in de nieuwe Leidraad voor. Het betekent zoveel dat wie hetzelfde werk verricht als mensen in vaste dienst en daarbij in dagelijkse gang niet valt te onderscheiden, een minimumtarief mag hanteren.

ACM noemt in de Leidraad expliciet zzp’ers die ‘werken tot stand brengen’, zoals fotografen en kunstenaars.

Zzp’ers mogen vooruitlopend op wettelijke regels onderling afspraken maken om op het bestaansminimum te komen, schrijft de toezichthouder: “De ACM zal tot de invoering van het wettelijk minimumtarief geen boetes opleggen bij afspraken tussen zzp’ers.” Meer bij Autoriteit en Consument

Bekijk meer van

ZZP-tarieven

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Karina Meerman, 26 november 2019, 15:02

“zp’ers mogen vooruitlopend op wettelijke regels onderling afspraken maken om op het bestaansminimum te komen.” Kan iemand voor mij even uitrekenen wat het bestaansminimum is?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.