basis naar compleet

— dinsdag 18 april 2023, 15:52 | 0 reacties, praat mee

Schikking faalt: juryselectie van start in rechtszaak Fox News versus Dominion

Een jurist voor Fox News draagt een doos met getuigenissen de rechtbank van Wilmington in Delaware binnen. De juryselectie ging van start na een mislukte schikkingspoging. | Matt Rourke / AP

In de Verenigde Staten is de juryselectie van start gegaan in de rechtszaak tussen nieuwszender Fox News en fabrikant van stemmachines Dominion. Centraal staan in opinie van Dominion lasterlijke uitingen op Fox News over verkiezingsfraude via hun apparatuur, terwijl de zender wist dat die claims vals waren. Laatste wijziging: 18 april 2023, 15:56

Het bedrijf wil omgerekend 1,5 miljard euro schadevergoeding voor reputatieschade. In de aanloop naar de rechtszaak zijn er diverse opmerkelijke feiten aan het daglicht gekomen, onder meer wat Fox News-medewerkers écht dachten over oud-president Trump en de verkondigde complottheorieën op de zender.

Zelfs topman Rupert Murdoch toonde zich in de rechtbankdocumenten berouwvol over de lucht die Fox News gaf aan randfiguren.

De juryselectie start een dag later dan gepland, omdat het even leek alsof Dominion en Fox News tot een schikking zouden komen. Dat is mislukt.

In mei 2021 probeerde Fox News de hele rechtszaak te laten seponeren, omdat het enkel de twijfels van ánderen over de stemmachines zou hebben uitgezonden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.