— maandag 17 april 2023, 07:31 | 0 reacties, praat mee

Zaak stemmachinefabrikant tegen Fox News uitgesteld, partijen zouden willen schikken

De zaak van stemmachinefabrikant Dominion Voting Systems tegen de Amerikaanse nieuwszender Fox News gaat pas dinsdag van start. De juryselectie zou eigenlijk maandag plaatsvinden, maar de rechter in de zaak kondigde aan dit uit te stellen. Reden voor het uitstel zou zijn dat de partijen in gesprek zijn over een schikking. Laatste wijziging: 17 april 2023, 10:12

Verschillende Amerikaanse media melden op basis van anonieme bronnen dat de rechter Fox News en Dominion een dag extra de tijd heeft gegeven om onderling een overeenkomst te bereiken.

Dominion beschuldigt Fox News van laster rond de Amerikaanse verkiezingen van 2020 en eist 1,6 miljard dollar (bijna 1,5 miljard euro). Het Amerikaans-Canadese bedrijf vindt dat Fox News zich aan laster schuldig heeft gemaakt door te berichten dat de stemmachines van Dominion zijn gebruikt voor verkiezingsfraude, terwijl de redactie wist dat dat niet waar was.

Persvrijheid
Fox News beriep zich in eerste instantie op de persvrijheid en stelde in rechtbankpapieren dat de claims van Trump “ontegensprekelijk nieuwswaardig” waren. De zender werd in maart echter op de vingers getikt en mag persvrijheid niet meer aanvoeren, omdat de rechter het bewezen achtte dat de beweringen die werden uitgezonden onjuist en lasterlijk waren, en daardoor niet onder de wetten vallen die de pers beschermen.

Rechter Eric Davis liet vorige week weten dat hij achter gesloten deuren met potentiële juryleden had gesproken en meer dan genoeg keuze had aan geschikte mensen. Hij was toen van plan maandag zijn selectie bekend te maken, waarna de twee partijen aan hun openingsverklaringen zouden beginnen. Als Fox News en Dominion niet tot een overeenkomst komen, gaat de zaak dinsdagochtend om 09.00 uur (lokale tijd) van start. De zaak wordt behandeld in een rechtbank in Delaware en zal dan vermoedelijk enkele weken duren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.