— woensdag 11 augustus 2021, 09:48 | 0 reacties, praat mee

Stemmachinefabrikant Dominion klaagt conservatieve nieuwszenders aan wegens laster

Maart 2021: ook maanden na de beëdiging van president Biden lopen demonstranten tegen Dominion te hoop. Republikeinen in Georgia werken aan wetgeving rond stemmentellen bij toekomstige verkiezingen. | ANP

Dominion, fabrikant van elektronische stemapparatuur, heeft conservatieve nieuwszenders Newsmax en One America News (OAN) aangeklaagd voor laster over hun apparatuur. Beide zenders claimen dat het bedrijf president Biden in het zadel heeft geholpen met manipulatie van stemmen. Dominion daagt ook andere partijen die zulke beschuldigingen hebben geuit.

Fox News is aangeklaagd voor omgerekend 1,3 miljard euro; de zender probeert de zaak te laten seponeren. Ook een andere fabrikant van stemmachines heeft Fox News aangeklaagd wegens laster. Ook die zaak moet van tafel, >vindt Fox News.

Dominion heeft ook voormalig president Trumps persoonlijke advocaat Giuliani aangeklaagd. Andere prominenten die in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen twijfel zaaiden over Dominion zijn aangeklaagd.

Het bedrijf zegt dat Newsmax en OAN de valse berichtgeving hebben gebruikt om hun bereik te vergroten en zo winst te maken over de rug van Dominion. Het bedrijf zegt dat de kosten van de reputatieschade zo’n 1,6 miljard dollar beloopt.

Omdat Newsmax en OAN “zonder enig berouw” doorgaan met “het verspreiden van desinformatie” zegt Dominion geen andere keuze te hebben dan een rechtszaak te starten.

Een woordvoerder van Newsmax stelt tegenover persbureau AP dat de rechtszaak “overduidelijk” is bedoeld om berichtgeving over onbetrouwbare stemmachines te onderdrukken en de vrije pers te ondermijnen.

Naschrift 12 augustus:
Pogingen van diverse aangeklaagden, waaronder Giuliani, om de Dominion-zaak te laten seponeren zijn door een rechter van tafel geveegd.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.