NVJ compleet lid

— dinsdag 28 februari 2023, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Topman Rupert Murdoch: ‘Fox News had meer kunnen doen tegen complottheorieën’

Topman Rupert Murdoch: ‘Fox News had meer kunnen doen tegen complottheorieën’
Op 23 februari werd bij het Newyorkse hoofdkantoor van Fox News-moederbedrijf News Corp gedemonstreerd. | Zuma Press Wire

Fox News had zich steviger moeten verzetten tegen complottheorieën rondom 'gestolen' Amerikaanse verkiezingen van 2020, vindt mediamagnaat Rupert Murdoch. In een rechtbankverklaring erkent Murdoch dat diverse presentatoren op de zender diezelfde theorieën hielpen verspreiden. Laatste wijziging: 28 februari 2023, 11:08

Murdoch is een van de gedaagden in een smaadzaak, aangebracht door Dominion Voting Systems, fabrikant van stemmachines. De fabrikant werd door de zender beschuldigd een rol te hebben gespeeld in het helpen vervalsen van de verkiezingsuitslag.

Dominon stapte naar de rechter. Naast Fox News werden ook andere conservatieve media aangeklaagd wegens laster. De fabrikant eist 1,6 miljard dollar schadevergoeding. Fox News zegt enkel over de twijfels van anderen over Dominion-machines te hebben bericht.

Pikant detail: uit eerdere rechtbankdocumenten bleek dat diverse prominente Fox News-presentatoren privé geen fluit geloofden van de Dominion-complottheorieën, maar die in hun shows bleven verspreiden, onder meer door Trumps toenmalige advocaat Sidney Powell te blijven uitnodigen.

Uit privéberichten tussen presentatoren werd Powell onder meer als leugenaar, ongeleid projectiel en mafketel omschreven.

Complotdenkers rondom de Amerikaanse verkiezingen werden ondanks private twijfels uitgenodigd omdat dit goed was voor de kijkcijfers. “We weten allemaal dat Trump veel aanhangers heeft. Als hij zegt: ‘Kijk geen Fox News, dan doen sommige dat misschien ook niet meer”, aldus Rupert Murdoch in een mail aan toenmalig Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan.

Fox News zegt dat de smaadzaak bovenal een aanslag op de vrijheid van meningsuiting is en noemt de geëiste schadevergoeding buiten proportie. Meer bij Washington Post

Bekijk meer van

Rupert Murdoch Fox News Dominion

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.