— woensdag 19 april 2023, 10:09 | 1 reactie, praat mee

Onverwachte schikking smaadzaak Fox News: stemmachinefabrikant Dominion ontvangt ruim 787 miljoen dollar schadevergoeding

Tevreden gezichten bij het juridische team van stemmachinefabrikant Dominion na de schikking voor ruim 757 miljoen dollar. | AFP

Fox News en stemmmachinefabrikant Dominion hebben op het laatste moment tóch een schikking getroffen in een smaadzaak. Centraal stonden uitspraken op de zender dat fraude met Dominion-stemmachines president Biden de overwinning had bezorgd. Dominion eiste 1,6 miljard dollar aan schadevergoeding. De schikking is nog altijd een flinke aderlating voor Fox News: 787,5 miljoen dollar. Laatste wijziging: 19 april 2023, 10:17

Opgevraagde mails en appjes uit rechtbankdocumenten toonden aan dat Fox News-anchors deze beschuldigingen veelal zelf niet eens geloofden. De complottheorieën kregen ruim baan vanwege cynische nieuwskeuzes en de vrees kijkers te verliezen.

Tot gistermiddag leek het toch echt tot een juridisch treffen te komen. Een poging op maandag mislukte; op dinsdag begon de juryselectie. De schikking kwam onverwacht, maar voorkomt dat topman Rupert Murdoch en presentatoren als Tucker Carlson moeten getuigen.

Fox News bericht sober over de schikking: het noemt geen schikkingsbedrag. Het bericht vooral over de felicitaties van rechter Eric Davis aan beide juridische teams.

De Washington Post meldt op basis van twee bronnen dat binnen de schikking is afgesproken dat Fox News zo’n publieke rectificatie ook niet hoeft te maken. Fox News-verslaggever Howard Kurtz, die de zaak versloeg, sprak wel over Fox News’ berichtgeving als “overduidelijk onwaar” en “samenzweringstheorieën”.

Amerikaanse en internationale media besteedden veel aandacht voor de juridische strijd, die naast de astronomische schadevergoeding ook handelt over bewuste nieuwskeuzes om complottheorieën een centrale rol te geven. Fox News verweerde zich eerder dat het enkel mensen aan het woord liet die zulke theorieën aanhangen en dat in deze zaak weinig meer dan de persvrijheid in het geding is.

Dominion, dat ook het schikkingsbedrag meteen openbaar maakte, zegt dat nu duidelijk is dat “liegen gevolgen heeft”. Ondanks dat het niet tot een rechtszaak komt, is ook deze schikking volgens het bedrijf “een klinkende bevestiging van waarheid en democratie”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

GJ de Groot, 20 april 2023, 00:46

Dominion vangt tien keer de zijn eigen beurswaarde door de schikking. Het gaat Dominion natuurlijk primair om de reputatie, niet om de omvang van de vrijheid van meningsuiting vast te laten stellen: procederen is ook een risico lopen, namelijk dat je niet gelijk krijgt en alle proceskosten moet dragen.
Fox is trouwens nog niet klaar: er is nog een andere fabrikant die wat harder in zijn zaak lijkt te staan en waar de vrijheid om leugens te debiteren wel aan de orde zal komen bij de rechter.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.