Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 8 maart 2023, 12:27 | 0 reacties, praat mee

Rechtbankdocumenten geven opmerkelijke inkijk in cynische journalistieke keuzes Fox News

Zeven maart, New York. Een truck, geparkeerd voor Fox News-moederbedrijf News Corp., laat citaten zien uit de rechtbankdocumenten in de Dominion-zaak. Een groep activisten demonstreert wekelijks voor meer transparantie. | SIPA

Uit nieuwe rechtbankdocumenten, die in de rechtszaak tussen nieuwszender Fox News en fabrikant van stemmachines Dominion openbaar zijn gemaakt, ademt een diep journalistiek cynisme onder Fox News-anchors. Controversiële gasten en theorieën, met bombarie opgevoerd, werden privé niet geloofd - of zelfs veracht. Laatste wijziging: 8 maart 2023, 14:03

Ook de complottheorieën over gestolen Amerikaanse verkiezingen werden in gesprekken tussen Fox News-gezichten niet geloofd. Dat weerhield hen niet die on air met gewicht te brengen. Eigenaar Rupert Murdoch erkende vorige maand in een rechtbankverklaring dat de zender meer had kunnen doen om complottheorieën te ontkrachten.

Dominion werd in Fox News-berichtgeving regelmatig opgevoerd als medeplichtig in het faciliteren van Joe Bidens verkiezingsoverwinning. Het bedrijf eist omgerekend ruim anderhalf miljard euro aan schadevergoeding.

Uit de recentste documenten, waarover de Washington Post bericht, blijkt dat de zender worstelde met de vraag hoe het Trump (en zijn aanhangers) tevreden kon houden. Dat was een “kille zakelijke beslissing”, constateert de Washington Post.

Tegelijk probeerde de zender afstand te creëren na de verloren verkiezingen van 2020. “We zijn bijna, bijna op het punt dat we Trump de meeste avonden kunnen negeren. Ik kan eerlijk waar niet wachten”, schreef presentator Tucker Carlson aan een collega, enkele dagen voor de bestorming van het Capitool-gebouw op 6 januari 2021.

In een ander bericht aan een collega stelt Carlson dat hij de oud-president ‘haat’. In uitzendingen nam Carlson het voor de president op en plaatste vraagtekens hoe het kon dat “seniele Biden” 15 miljoen meer stemmen verwierf dan zijn voormalige baas Barack Obama - een verwijzing naar gemanipuleerde stemmachine-resultaten.

Fox News zegt dat Dominion de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid bedreigt door uitspraken te verbuigen en verkeerd te citeren. De zender stelt dat een verlies een klap zou zijn voor de hele Amerikaanse journalistiek. Publieke zender NPR beschrijft alle e-mails over de cynische journalistieke keuzen binnen Fox News als pijnlijk en vernederend.

Tegelijk is het bewijs volgens kenners in deze smaadzaak “zonder gelijke”, aldus hoogleraar Mediawetgeving Ronald Chen van de Rutgers University. “Hoe vaak zie je smoking gun mails, die ten eerste laten zien dat mensen die verantwoordelijk waren voor redactionele inhoud wisten dat de beschuldigingen vals waren, maar daarnaast overtuigende e-mails die aantonen dat Fox er enkel over berichtte omdat het geld opleverde”, stelt Chen.

De Dominion-rechtszaak heeft volgens NPR-journalist David Folkenflik potentieel flinke financiële consequenties voor Fox News. Het roept volgens hem ook fundamentele vragen op over de verantwoordelijkheid van een medium geen desinformatie te verspreiden.

Volgens Chen houdt Fox News’ beroep op de persvrijheid geen stand als wordt bewezen dat hun berichtgeving door winstbejag en niet de zoektocht naar waarheid werd gedreven.

Bekijk meer van

News Corp Fox News Dominion

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.