word studentlid

— woensdag 19 mei 2021, 08:29 | 0 reacties, praat mee

Fox News wil af van miljardenaanklacht stemmachinefabrikant Dominion

Fox News wil af van miljardenaanklacht stemmachinefabrikant Dominion
Shutterstock

Fox News heeft de rechtbank gevraagd een rechtszaak tegen de zender te laten seponeren. Dominion, fabrikant van elektronische stemmachines, wil omgerekend 1,3 miljard euro schadevergoeding voor de constante beschuldigingen op de zender dat Dominion-machines onveilig zijn en een cruciale rol speelden in de verkiezingswinst van president Biden. Laatste wijziging: 19 mei 2021, 08:32

Fox News zegt enkel over de twijfels van anderen over Dominion-machines te hebben bericht. Volgens Fox News’ team van advocaten zou een veroordeling de vrije pers beperken in het “naar waarheid berichten over en becommentariëren van beschuldigingen”.

Op de zender werd de werking en betrouwbaarheid van stemmachines maandenlang in twijfel getrokken. Volgens fabrikant Dominion is daarmee de bodem gelegd onder wantrouwen tegen de verkiezingsuitslag dat in januari leidde tot een bestorming van het Capitool in Washington.

Smartmatic, andere fabrikant van stemmachines, voert om dezelfde redenen een rechtszaak tegen Fox News en wil 2,7 miljard dollar schadevergoeding. Fox News verzocht in februari om seponering van die zaak.

Dominion wil 1,6 miljard dollar schadevergoeding. De fabrikant heeft ook andere miljardenzaken lopen tegen opiniemakers die regelmatig bij Fox News te gast waren, daaronder een aanhanger van diverse samenzweringstheorieën (tevens fabrikant van kussens) en Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani.

Bekijk meer van

Smartmatic Fox News Dominion

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.