— dinsdag 8 maart 2022, 13:15 | 0 reacties, praat mee

Regeringsadviseur China: ‘Nepnieuws zeer streng bestraffen’

Onder president Xi hebben journalisten het steeds zwaarder gekregen. China is wereldwijd koploper wat betreft gevangen journalisten: 127 in 2021, volgens RSF-cijfers. | Xinhua

In China heeft een hoge regeringsadviseur opgeroepen tot strenge wetgeving om nepnieuws aan te pakken, meldt de Guardian. De adviseur zegt dat kwaadwillenden via nepnieuws aansturen op polarisatie van de Chinese maatschappij en een vijandige houding voedt tussen landen onderling. Laatste wijziging: 8 maart 2022, 13:46

Jia Qingguo zegt dat zeer strenge straffen nodig zijn voor het bewust creëren van nepnieuws om maatschappelijke verhoudingen te beschadigen. Jia stelt verder dat sommige campagnes erop zijn gericht om Chinese publieke opinie tegen landen te vergroten, enkel omdat boosaardige uitspraken van een buitenlander in campagnes worden gepresenteerd alsof die de mening van een heel land vertegenwoordigen.

Critici betwijfelen tegenover de Guardian dat op het heftig gecensureerde Chinese internet zulke campagnes überhaupt van de grond kunnen komen. Desinformatie-campagnes die Beijing uitkomen, krijgen tegelijk vrij baan.

De vrees bestaat dan een nepnieuwswet eerder is bedoeld om journalisten het werk nog moeilijker te maken. Een haastig aangenomen Russische wet rond nepnieuws (met straffen tot vijftien jaar) heeft geleid tot een ineenstorting van lokale onafhankelijke journalistiek en een uittocht van Westerse media.

Een repressieve nepnieuws-wet in Hongkong heeft daar de laatste jaren diverse media de kop gekost. Diverse journalisten zijn opgepakt en sommige uitgaven als The Stand deden aan zelfcensuur, door mogelijk problematische stukken offline te halen.

Dat mocht niet baten, de uitgave ging 29 december 2021 op zwart, nadat journalisten waren opgepakt.

Het label nepnieuws komt overheden goed uit, het verpakt censuur in een jas van nobel overheidsingrijpen. Diverse landen introduceerden de afgelopen jaren wetgeving om nepnieuws aan te pakken. Experts stellen dat de werkelijke invloed van nepnieuws relatief beperkt is.

Bekijk meer van

nepnieuws China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.