Regeringsadviseur China: ‘Nepnieuws zeer streng bestraffen’

In China heeft een hoge regeringsadviseur opgeroepen tot strenge wetgeving om nepnieuws aan te pakken, meldt de Guardian. De adviseur zegt dat kwaadwillenden via nepnieuws aansturen op polarisatie van de Chinese maatschappij en een vijandige houding voedt tussen landen onderling.
Jia Qingguo zegt dat zeer strenge straffen nodig zijn voor het bewust creëren van nepnieuws om maatschappelijke verhoudingen te beschadigen. Jia stelt verder dat sommige campagnes erop zijn gericht om Chinese publieke opinie tegen landen te vergroten, enkel omdat boosaardige uitspraken van een buitenlander in campagnes worden gepresenteerd alsof die de mening van een heel land vertegenwoordigen.
Critici betwijfelen tegenover de Guardian dat op het heftig gecensureerde Chinese internet zulke campagnes überhaupt van de grond kunnen komen. Desinformatie-campagnes die Beijing uitkomen, krijgen tegelijk vrij baan.
De vrees bestaat dan een nepnieuwswet eerder is bedoeld om journalisten het werk nog moeilijker te maken. Een haastig aangenomen Russische wet rond nepnieuws (met straffen tot vijftien jaar) heeft geleid tot een ineenstorting van lokale onafhankelijke journalistiek en een uittocht van Westerse media.
Een repressieve nepnieuws-wet in Hongkong heeft daar de laatste jaren diverse media de kop gekost. Diverse journalisten zijn opgepakt en sommige uitgaven als The Stand deden aan zelfcensuur, door mogelijk problematische stukken offline te halen.
Dat mocht niet baten, de uitgave ging 29 december 2021 op zwart, nadat journalisten waren opgepakt.
Het label nepnieuws komt overheden goed uit, het verpakt censuur in een jas van nobel overheidsingrijpen. Diverse landen introduceerden de afgelopen jaren wetgeving om nepnieuws aan te pakken. Experts stellen dat de werkelijke invloed van nepnieuws relatief beperkt is.
Praat mee