Nepnieuws symptoom van optrekkend coronavirus: factcheckers beginnen samenwerking

Het nieuwe coronavirus veroorzaakt niet alleen verkoudheidsklachten en potentieel longontsteking, maar ook desinformatie. Diverse factcheckingsorganisaties werken samen om dat laatste te bestrijden.
Poynter meldt dat het International Fact-Checking Network 48 organisaties uit 30 landen bij elkaar heeft gebracht om desinformatie rond het coronavirus te ontkrachten. Ze blijven actief, zolang het virus het nieuws en de sociale media beheerst.
Er zijn nepverhalen rond nieuwe infecties, dodenaantallen, potentiële ‘geneesmiddelen’ of zelfhulp - soms absurd of gevaarlijk - of berichten over de oorsprong van het virus. Hoewel China in eigen land hard optreedt tegen mensen die desinformatie verspreiden, blijkt het Chinese videoplatform TikTok internationaal zelf een broedplaats van nepnieuws, aldus non-profit mediamonitor Media Matters.
Het nepnieuws beperkt zich niet tot sociale media: een Russische tv-zender bracht een reportage waarin het coronavirus door de Verenigde Staten in Azië is verspreid, via in de regio opgezette laboratoria. In Brazilië werd ook gehint op opzet: daar circuleert een bericht dat het virus is ontworpen om nieuwe vaccins te kunnen verkopen. Meer bij Poynter
Praat mee