— maandag 28 juni 2021, 10:55 | 0 reacties, praat mee

Hongkong: vrees voor golf aan arrestaties onder oud-werknemers Apple Daily

Londen, 19 juni: een demonstratie voor de Chinese ambassade, tegen de inperking van de vrije pers in Hongkong | May James / SOPA

De Hongkongse journalistenvereniging HKJA is bezorgd over een dreigende golf aan arrestaties van werknemers van het vorige week gesloten dagblad Apple Daily. Er zou volgens de vakbond mogelijk een lijst circuleren onder politie, bevestigd door de arrestatie afgelopen zondag van chef opinie Fung Wai-kong. Hij werd op het vliegveld aangehouden toen hij naar Groot-Brittannië wilde vertrekken. Laatste wijziging: 28 juni 2021, 11:49

De HKJA stelt in een verklaring dat de politie moet stoppen met het oppakken van journalisten. De vakvereniging noemt het verder verontrustend dat arrestaties blijven doorgaan, ook al is het dagblad niet langer actief.

Fung Wai-kong wordt het samenwerken met buitenlandse machten aangewreven; exact het soort mediarepressie dat werd gevreesd onder een vorig jaar ingevoerde omstreden nationale veiligheidswet.

HKJA-secretaris Ronson Chan stelt tegenover nieuwszender RTHK dat hij vreest dat er meer arrestaties zullen volgen. “Wij zijn bang dat ze een lijst hebben en dat de komende tijd meer journalisten en opiniemakers in het vizier van de politie komen.”

Volgens Chan is momenteel volstrekt onduidelijk wat iemand moet doen om niet onder de nieuwe wetgeving te worden aangeklaagd. De autoriteiten moeten daar snel duidelijkheid over verschaffen, vindt Chan.

Stand News, een uitgave waar Chan zelf voor werkt, heeft besloten voorzichtigheid te betrachten: sommige oude opiniestukken gaan offline en crowdfunding onder lezers is opgeschort, volgens de uitgeverij om te voorkomen dat geld in het niets verdwijnt, mocht de uitgave offline worden gedwongen.

De uitgave heeft nog voldoende middelen om het negen tot twaalf maanden uit te houden, aldus Stand News in een verklaring.

De uitgeverij heeft uit veiligheidsoverwegingen arbeidscontracten met werknemers herzien. De ingrijpende maatregelen zijn volgens de uitgever een gevolg van de nieuwe situatie rond Hongkongse persvrijheid nu “schrijven een misdaad is geworden”.

Bekijk meer van

Hongkong China Apple Daily

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.