Nieuwe leden NVJ november

— woensdag 29 december 2021, 09:16 | 1 reactie, praat mee

Hongkong arresteert journalisten van nieuwssite Stand News

Arrestatie van Stand News-journalist Patrick Lam - © AP / Vincent Yu

De autoriteiten in Hongkong hebben woensdag zes journalisten en andere medewerkers van de nieuwssite Stand News opgepakt. Het zestal werd gearresteerd op verdenking van ‘samenzwering om opruiende publicaties te publiceren’. Laatste wijziging: 29 december 2021, 09:27

Dat melden diverse media, waaronder The New York Times. Stand News is een populaire website in Hongkong en wordt gezien als een van de laatste onafhankelijke nieuwsbronnen in de stad.

In totaal werden er meer dan 200 politiemensen ingezet om de journalisten te arresteren, meldt de politie van Hongkong volgens RTL Nieuws. De huizen van de journalisten zijn ook doorzocht. Daarbij nam de politie ook ‘relevant journalistiek materiaal’ in beslag.

Het zestal, drie mannen en drie vrouwen, werd opgepakt op basis van de nationale veiligheidswet. Die controversiële wet werd vorig jaar door China opgelegd aan Hongkong. Met die wet kan de Chinese regering mensen in Hongkong arresteren en vervolgen.

Eerder dit jaar werd op basis van die wet ook de pro-democratische krant Apple Daily stopgezet. De eigenaar van die krant, Jimmy Lai, veroordeeld tot dertien maanden cel voor het bijwonen van een herdenkingsbijeenkomst. Meer bij de NOS

Bekijk meer van

Stand News Hongkong

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 29 december 2021, 11:51

Waar is de en blijft de persvrijheid die in een wereldwijde erkennjng krijgt en wordt vastgelegd in een wereldwijde bepaling zodat journalist en fotojournalist hun werk ongehinderd door overheden kunnen doen.Ik krijg het idee dat ook de journalistiek en persvrijheid in Holland stilaan door regeringswege als lastig worden ervaren en journalisten van bekende omroepen en kranten hieraan gewillig hun medewerking in ruil voor een overheidsbetrkking aan verlenen.
Dat was al in mijn tijd toen ik zelf nog fotojournalist was.
Veel van die journalisten zijn nu bij de overheid in dienst één is er zelfs directeur mee geworden bij een bekende uitgeverij van dagbladen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.