basis naar compleet

— maandag 7 maart 2022, 09:38 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: Oekraïense journalist gedood in Mykolaiv en uittocht westerse media in Rusland

Oekraïners schuilen onder kapotgeschoten brug in een buitenwijk van Kiev. - © Emilio Morenatti / AP

In dit artikel houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland. In Mykolaiv, in het zuiden van Oekraïne zijn bij twee incidenten een Oekraïense journalist gedood en een Zwitserse journalist gewond geraakt. En de omstreden wetgeving die Rusland heeft aangenomen, waarbij niet-officiële verslaggeving over de oorlog in Oekraïne strafbaar wordt, zorgt er voor dat media en journalisten het land verlaten of stoppen met hun berichtgeving over de oorlog. Ook sociale media passen zich aan aan de nieuwe Russische beperkingen. Laatste wijziging: 8 maart 2022, 09:17

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Gisteravond publiceerde voormalig BBC- en nu freelancejournalist John Sweeney een (inmiddels bijna 800 duizend keer bekeken) monoloog over het waarom van zijn aanwezigheid in Oekraïne. “Ik heb mensen elkaar de verschrikkelijkste dingen zien aandoen, maar het is altijd erger in het donker. En informatie is licht”, aldus Sweeney. “Dus je mag vragen: what the fuck John Sweeney, op jouw leeftijd, doe je in nu in Kyiv? En het antwoord is: informatie… is licht.”

In Het Parool schrijft Derk Sauer over zijn vertrek uit Rusland.

“Om de veiligheid van onze journalisten niet te zeer in gevaar te brengen hebben we de Russische site van The Moscow Times op zwart gezet, maar hoofdredacteur Dima meldt dat we nu via Telegram weer in de lucht zijn. [...] Mijn tijdlijn loopt vol van aanbiedingen om te helpen met het inrichten van een noodredactie voor The Moscow Times in Nederland. Hartverwarmend. Nu eerst mijn collega’s Rusland zien uit te krijgen.”

Software-piraterij
De Russische zakenkrant Kommersant meldt dat software-piraterij in Rusland mogelijk uit het strafrecht gaat, als een gevolg van sancties tegen het land. Grote softwarebedrijven als Microsoft, IBM en Oracle schorten hun activiteiten in Rusland op. Piraterij voorlopig niet te bestraffen moet dat vertrek minder impactvol maken. Jurist Kyle Mitchell schrijft over de opmerkelijke stap.

TV2
Hoofdredacteur Viktor Muchnik van de onafhankelijke zender TV2 spreekt zijn redactie toe, na het besluit te stoppen na nieuwe overheidsregels rondom verslaggeving. “We kunnen niet verder op de weg waarvan we geloven dat die noodzakelijk is”, aldus Muchnik tegen zijn geëmotioneerde collega’s.

Bekende Oekraïense journalist gedood
De Kyiv Post meldt dat bij gevechten in Mykolaiv journalist Victor Dudar is gedood.

Een Zwitserse journalist raakte gewond nadat zijn auto tot stoppen was gedwongen door Russische troepen. Dat melden de Oekraïense politie en Briquet zelf. Daarna mocht de journalist weer verder rijden. “Gewond door een Russisch commando”, schrijft de journalist op zijn Facebookpagina.

Heftig beeld van bominslag in Oekraïne
Al-Jazeera toont beelden van blogger Nikita Demenkov die tegen de grond wordt geslagen terwijl hij het moment vastlegt dat een Russische raket de oostelijke stad Charkov raakt.


Team Sky News beschoten
Naar nu pas bekend is geworden is vorige week maandag een team van Sky News beschoten. Dat schrijft Oekraïne-correspondent Stuart Ramsay op de website van Sky News. Hijzelf werd in zijn onderrug geraakt en een cameraman werd ook onder vuur genomen. Het team van Sky News was onderweg naar de stad Bucha, waar een dag eerder een Russisch konvooi vernietigd was door het Oekraïense leger en het volgens bronnen rustig was.

Op een verlaten kruispunt werd de auto door iets geraakt, waardoor die tot stilstand kwam. Vervolgens werd de auto beschoten. Kogels raakten de voorruit en vlogen door de auto. Let op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Waarschuwing voor journalisten
Politieagenten in Moskou houden mensen tegen, eisen dat ze hun telefoons zien, lezen de berichten op de telefoon en weigeren ze te laten gaan als ze dat weigeren, meldt Meduza-journalist Kevin Rothrock op basis van Kommersant-journalist Ana Vasilyeva.

Rothrock waarschuwt journalisten dan ook voor het gebruik van de biometrische kenmerken op telefoons als de vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Om de veiligheid van journalisten in Rusland te garanderen neemt de Washington Post een opmerkelijk besluit.

Blokkades en andere problemen voor sociale media
Iemand die volgens Rusland opzettelijk desinformatie over de strijdkrachten verspreidt, kan nu dus een gevangenisstraf tot vijftien jaar krijgen. Daarom heeft video-app TikTok zondag de mogelijkheden om te livestreamen en nieuwe filmpjes te uploaden in Rusland stopgezet.

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor maakt overuren. De toezichthouder maakte zondag bekend de toegang tot de chat-app Zello te gaan beperken.

Vrijdag heeft Rusland de toegang tot Facebook al geblokkeerd. Ook heeft het de werking van Twitter en YouTube in het land fors vertraagd, zodat die diensten slecht zijn te gebruiken.

Facebook-moederbedrijf Meta, Google en Snap zijn intussen gestopt met het verkopen van advertenties in Rusland.

Uittocht van vooral westerse omroepen en mediabedrijven uit Rusland
De Britse omroep BBC en het Amerikaanse persbureau Bloomberg sluiten hun kantoren in Moskou. BBC-directeur Tim Davie had op vrijdag geen goed woord over voor de Russische wetswijziging, die volgens hem “onafhankelijke journalistiek lijkt te criminaliseren”.

Het kantoor van Deutsche Welle (DW) was al eerder door de Russische autoriteiten gesloten, nadat Duitsland de Duitstalige versie van de Russische zender RT uit de lucht had gehaald. Inmiddels is ook de website van DW geblokkeerd, net als die van de BBC en Voice of America.

Voice of America, ABC News, Radio Free Europe, Radio Liberty, CBS, CNN International en het Canadese CBC zenden niet meer uit in Rusland, terwijl de NOS en RTL hun correspondenten hebben teruggehaald.

Eerder op zaterdag besloten de Duitse omroepen ARD en ZDF niet meer in Rusland te werken vanwege de wetswijziging. Later op de dag kwamen daar de Italiaanse omroep RAI en het Spaanse persbureau EFE bij.

Ouderwetse technologie in gebruik genomen na internetblokkade
Om toch betrouwbaar nieuws aan de Russen te leveren wendt BBC World Service inmiddels tot de korte golf radio.

Informatieblokkade
De informatieblokkade in Rusland is enorm. In slechts tien dagen is het medialandschap, dat al gehavend was, compleet ingestort. Alleen Novaya Gazeta is nog niet geblokkeerd, maar het onafhankelijke dagblad kan ook niet over alles meer schrijven.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.