mgm nvj maart

— dinsdag 6 april 2021, 11:17 | 0 reacties, praat mee

Ophef over ‘verzonnen Franse journaliste’ met nepnieuws-opinie op site CGTN

Ophef over ‘verzonnen Franse journaliste’ met nepnieuws-opinie op site CGTN
Ürümqi, Xinjiang. De logo's van een vestiging van H&M zijn met rood doek afgedekt, nadat de kledingketen samen met Nike en andere producenten stelde bezorgd te zijn na berichten over dwangarbeid in de Xinjiangse katoenproductie. Chinese consumenten dreigen met een boycot.

Op 28 maart verscheen er op de site van de Chinese staatstelevisie CGTN een Franstalig stuk van ene Laurène Beaumond, waarin ze het Westerse nepnieuws rond Chinese mensenrechtenschendingen in de Xianjang-regio hekelde. Le Monde concludeert na onderzoek dat Beaumond zélf nep is. Laatste wijziging: 7 april 2021, 08:32

“Stop de tirannie van nepnieuws” schreef ‘Beaumond’, die volgens CGTN zeven jaar in China woonde, kunstgeschiedenis en archeologie studeerde aan de Sorbonne Université in Parijs en een masterdiploma in de journalistiek zou bezitten.

De vrouw zou ook op diverse Franse redacties hebben gewerkt, maar is volgens Le Monde onvindbaar. Le Monde besloot navraag te doen bij Franse journalistenverenigingen, maar in hun archieven komt niemand voor die onder die naam ooit een perskaart bezat. Die is nodig om het soort werk te kunnen doen waar CGTN melding van maakt.

Dagblad Le Figaro zegt de vrouw wel te hebben kunnen achterhalen: een rond veertig jaar oude vlees-en-bloed Francaise die haar echte naam niet wil geven, volgens eigen zeggen uit vrees voor haar veiligheid. Ze woont in Sarthe ten zuidwesten van Parijs en zegt volledig achter het stuk te staan, dat ze zelf bij CGTN gepitched heeft.

Volgens Franse mediabedichten werkte de vrouw in het verleden voor de Franstalige tak van de staatszender. Met de bevestiging van Le Figaro dat de vrouw bestaat, werd de kop van het online stuk in Le Monde aangepast. In de url is de beschuldiging nog leesbaar dat CGTN invente-une-journaliste-francaise. De kop handelt nu alleen over de controverse rond de auteur en het ‘propaganda-artikel’.

“Ik ben ontzet over de laagheid van alle aanvallen op mijn persoon en dat mensen durven zeggen dat ik niet besta”, aldus de vrouw in Le Figaro.

In het opiniestuk op CGTN verbaast ‘Beaumond’ zich over de berichtgeving in Westerse media over etnische zuiveringen, cultuurvernieting (“wegbewijzering is tweetalig”) en dwangarbeid op katoenvelden, terwijl die grondstof “gezien de omvang van de percelen” volgens haar grotendeels mechanisch wordt geoogst.

Le Monde blijft erbij dat de wijze waarop CGTN de vrouw opvoert niet in de haak is. “Het probleem is dat Laurène Beaumond niet bestaat zoals de staatsmedia het wil presenteren”, schrijft de krant.

Bekijk meer van

nepnieuws China

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.