basis naar compleet

— woensdag 7 februari 2024, 16:21 | 0 reacties, praat mee

NVJ: netwerk pro-Chinese nieuwssites leidt tot desinformatie

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ - © Bart Maat/ANP

Websites die lijken op lokale nieuwsmedia waarop pro-Chinese informatie wordt verspreid, kunnen leiden tot desinformatie. Dat zegt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in reactie op het onderzoek van Canadese onderzoeksgroep The Citizen Lab, waarover de Volkskrant eerder berichtte. De onderzoeksgroep meldde woensdag dat een netwerk van zeker 123 websites pro-Chinese informatie verspreid in tientallen landen, waaronder Nederland. Laatste wijziging: 7 februari 2024, 16:28

The Citizen Lab identificeerde twee sites in Nederland; greaterdutch.com en nlpress.org. Op de websites staat een mengeling van overgenomen lokale nieuwsberichten, berichten van Chinese staatsmedia, commerciële persberichten en desinformatie. Ze zouden worden aangestuurd vanuit China en onder meer negatieve berichten verspreiden over mensen die kritiek hebben op de Chinese autoriteiten, aldus de onderzoekers.

“Tegelijkertijd is dat alleen effectief als dit soort sites daadwerkelijk veel bezoek krijgen en dat krijgen ze alleen als ze social media inzetten”, aldus Bruning. Hij pleit daarom voor nieuwe wetgeving in Europa, die ook verantwoordelijkheid legt bij grote techbedrijven. “Dat kan ervoor zorgen dat dit soort sites, die erop uit zijn om te bedriegen of te beïnvloeden, niet via social media-algoritmes veel aandacht krijgen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.