banner festival 23

— maandag 14 januari 2019, 09:38 | 0 reacties, praat mee

Redactie wetenschappelijk tijdschrift verlaat Elsevier

© H. Pampel / Flickr

De redactie van Journal of Infometrics, een uitgave van de wetenschappelijke uitgeverij Elsevier stapt maandag op. De reden: het gebrek aan 'open acces', het vrij toegankelijk maken van met publiek geld gefinancierde wetenschappelijke publicaties. Laatste wijziging: 14 januari 2019, 09:38

Het Financieele Dagblad meldt dat de 26 leden van de redactieraad niet langer willen werken binnen het besloten publicatiemodel van de uitgeverij en richten een nieuw tijdschrift op onder de naam Quantitive Science Studies.

Elsevier, en andere grote wetenschappelijke uitgeverijen werken hoofdzakelijk volgens een ander model. Ze verkopen voor hoge bedragen de publicaties in de vorm van tijdschriftabonnementen aan de afnemers, vooral universiteitsbibliotheken. Door het gebrek aan open acces bij de uitgeverijen zijn in het verleden al diverse wetenschappelijke uitgaven en hun redacties vertrokken.

Het op te richten Quantitive Science Studies zal net als het Journal of Infometrics artikelen publiceren over informatiewetenschap. Het nieuwe tijdschrift wordt gepubliceerd door de Amerikaanse uitgever MIT Press op basis van het ‘open acces model’.

Elsevier is dan van plan om het tijdschrift onder de huidige titel voort te zetten en een neiuwe redactie te benoemen, zo laat de uitgeverij in een schriftelijke reactie weten.

Er wordt al heel lang discussie gevoerd over het bedrijfsmodel van de grote wetenschappelijke uitgeverijen. In september vorig jaar hebben wetenschapsorganisaties uit elf Europese landen, waaronder NWO in Nederland, een plan gepresenteerd dat ervoor moet zorgen dat in 2020 publiek gefinancierde publicaties voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

Lees ook:
Voltallige redactie wetenschappelijk tijdschrift stapt op na druk van uitgever (6 september 2018)
Wetenschappelijke artikelen niet meer achter een betaalmuur (4 september 2018)
Grote stap vooruit voor open access (27 mei 2016)
Taaltijdschrift Lingua nu ook weg bij Elsevier (6 november 2015)
‘Taaltijdschriften vertrekken bij Elsevier door onenigheid over open acces’ (12 oktober 2015)

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.