persveilig seminar

— dinsdag 4 september 2018, 09:41 | 0 reacties, praat mee

Wetenschappelijke artikelen niet meer achter een betaalmuur

© Martijn Beekman / ANP

De al jaren durende discussie over betalen voor wetenschappelijke artikelen komt weer in een nieuwe fase terecht. Volgens de NOS stellen onderzoeksfinanciers uit elf landen dat wetenschappelijke artikelen die met publiek geld zijn betaald, gratis beschikbaar moeten worden. Ze mogen niet meer alleen in vaktijdschriften of op websites staan waarvoor door de consument moet worden betaald. Laatste wijziging: 4 september 2018, 09:56

Onder de onderzoeksfinanciers, die worden gesteund door de Europese Commissie, is ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). “Wetenschappelijke publicaties moeten niet worden opgesloten achter een betaalmuur”, zegt NWO-voorzitter Stan Gielen.

In het verleden is er al veel te doen geweest over ‘open acces’. Uitgevers zouden volgens wetenschappers dubbel verdienen aan publicaties doordat wetenschappers een duur abonnement moeten afsluiten om toegang te krijgen tot artikelen terwijl ze vaak ook nog belangeloos redactiewerk uitvoeren om in wetenschappelijke uitgaves te mogen staan. Onderzoekers en anderen die wetenschappelijke artikelen willen raadplegen op internet stuiten nu meestal op een betaalmuur.

Vanaf 2020 mogen met belastinggeld betaalde wetenschappers alleen nog maar publiceren in tijdschriften die hun inhoud vrij beschikbaar stellen. Tijdschriften mogen dan nog wel een eenmalige bijdrage aan redactie- en uitgeefkosten vragen. Aangezien Nederlandse universiteiten elk jaar zo’n 40 miljoen euro abonnementsgeld betalen om de vakbladen te mogen inzien is de Vereniging van universiteiten (VSNU) erg blij met de nieuwe regel. Meer bij de Volkskrant (via Blendle)

Bekijk meer van

Europa

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.