banner festival 23

— donderdag 10 december 2015, 10:49 | 0 reacties, praat mee

Deal tussen wetenschappelijke tijdschriften en Elsevier

Martijn Beekman / ANP

De ruzie tussen de wetenschappelijke tijdschriften en wetenschappelijk uitgever Elsevier over toegang via open acces en kosten voor abonnementen is ten einde, zo meldt de Volkskrant (betaald, via Blendle). Uit een gezamenlijke verklaring blijkt dat er wordt gestreefd dat 30 procent van de Elsevier-artikelen van Nederlandse wetenschappers in 2018 vrij toegankelijk zal zijn zonder dat de universiteiten daarvoor bijbetalen. Laatste wijziging: 10 december 2015, 11:07

De partijen waren al een jaar aan het onderhandelen. Het contract zou 1 januari aflopen en door de moeizame besprekingen, over een ander uitgeefsysteem waarbij gepubliceerde artikelen vrij toegankelijk zijn, zijn diverse wetenschappelijke tijdschriften al vertrokken bij Elsevier. Wetenschappers betalen nu vaak dubbel, want velen voeren gratis redactiewerk uit om te worden opgenomen in de prestigieuze bladen. Het zette kwaad bloed dat uitgeverijen miljardenwinsten boeken terwijl het wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd met publiek geld.

Het kabinet stelde eerder dat onderzoek dat uit publiek geld wordt betaald, in principe ook openbaar toegankelijk moet zijn.

Bekijk meer van

Elsevier

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.