persveilig seminar

— maandag 12 oktober 2015, 08:50 | 0 reacties, praat mee

‘Taaltijdschriften vertrekken bij Elsevier door onenigheid over open acces’

De redacties van vijf internationale wetenschappelijke taaltijdschriften maken hun artikelen gratis toegankelijk op de open access-website LingOA. Ze stappen op bij hun uitgever en beginnen voor zichzelf, meldt de Vokskrant. Laatste wijziging: 12 oktober 2015, 11:11

Twee titels vertrekken al in 2016, zo is het plan: Labphon en het Journal of Portuguese Linguistics. Drie andere redacties staan op het punt zich los te maken.

De uittocht is een initiatief van Nederlandse wetenschappers. Eind van het jaar loopt een tijdschriftenakkoord tussen Nederlandse universiteiten en wetenschappelijk uitgever Elsevier af. Er wordt al een jaar gesteggeld over de mogelijkheid om artikelen via zogeheten open acces te publiceren.

Twee van de nu vertrokken taaltijdschriften komen bij Elsevier vandaan. Zes Nederlandse universiteiten en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn enthousiast over de stap van de linguïsten en bieden de redacties faciliteiten en financiële steun, zo maken ze later vandaag bekend.

Het open access-systeem voor wetenschappelijke artikelen en tijdschriften zou beter passen bij het gegeven dat de gepubliceerde kennis met publiek geld is gefinancierd. Wetenschappers voeren bovendien onbetaald de redactie en beoordelen stukken maar zijn niettemin veel geld kwijt aan abonnementen.

Bij open access betalen de auteurs en hun universiteit voor de publicatiekosten, maar zijn abonnementen gratis. Volgens de universiteiten volstaat daarvoor het budget dat nu aan abonnementen wordt uitgegeven, maar de uitgevers voorzien dat de omschakeling meer geld gaat kosten. Uitgever Elsevier zegt de stap van de betreffende redacties te betreuren, omdat de uitgever momenteel eigen modellen voor open access ontwikkelt en al aanbiedt.


Bekijk meer van

Open Acces LingOA Elsevier

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.