Tegel Beeld en Geluid

— dinsdag 10 november 2015, 09:20 | 0 reacties, praat mee

VSNU: voorbereiden op tijd zonder Elsevier

Martijn Beekman / ANP

Hoewel er nu constructief gesproken wordt met wetenschappelijk uitgever Elsevier over abonnemenstkosten en open acces, treft de vereniging van universiteiten VSNU maatregelen voor als er volgend jaar geen contract is met deze uitgever. Dat meldt de Universiteit van Leiden.

De partijen zijn al een jaar aan het onderhandelen over de kosten voor abonnementen en toegang via open acces. Dat verloopt met horten en stoten en diverse wetenschappelijke tijdschriften zijn al vertrokken bij Elsevier.

Volgens de universiteit van Leiden staan er voor wetenschappers en voor Elsevier grote belangen op het spel. 1 januari loopt het huidige contract, dat al eens eerder een jaar werd verlengd, af. Zonder een nieuwe afspraak hebben wetenschappers geen toegang meer tot wetenschappelijke artikelen die na 1 januari 2016 worden gepubliceerd. Elsevier mist dan de hoge inkomsten. De contouren voor een overeenkomst komen volgens de VSNU wel in zicht. Met uitgeverijen als Springer, Wiley en SAGE is al een akkoord gesloten en is de weg naar open acces ingeslagen.

De VSNU geeft aan in het belang van de onderhandelingen niet concreter te kunnen zijn en komt later in het jaar met meer informatie.

Bekijk meer van

VSNU Elsevier

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.