— donderdag 2 juli 2015, 14:50 | 0 reacties, praat mee

Elsevier onder druk gezet door universiteiten

Onenigheid over een nieuw af te sluiten tijdschriftakkoord leidt mogelijk tot een boycot van Nederlandse universiteiten tegen wetenschappelijk uitgever Elsevier, meldt NRC. Het huidige contract loopt eind dit jaar af. Laatste wijziging: 2 juli 2015, 14:54

Grootste struikelblok is de mogelijkheid om artikelen via open access te publiceren. Nu betalen universiteiten bij veel uitgevers naast het abonnement op tijdschriften nog extra om artikelen in die tijdschriften via open acces te publiceren. Zulke artikelen zijn na publicatie door iedereen gratis online te lezen. Elsevier rekent tussen de 500 tot 5.000 euro per open access-artikel. De universiteiten willen af van die dubbele betaling.

Als drukmiddel hebben ze de afgelopen weken wetenschappers die (hoofd)redacteur zijn bij een van de 2.200 Elseviertijdschriften benaderd met de vraag of ze willen overwegen hun functie neer te leggen. Het gaat om 46 hoofdredacteuren en 835 redacteuren. Volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) varieert de animo voor deze actie, ‘van grote bereidheid [...] tot minder grote bereidheid’.

“Mocht dit drukmiddel niet werken”, zegt collegevoorzitter Gerard Meijer van de Radboud Universiteit in Nijmegen, “dan kunnen we aan wetenschappers vragen ook geen artikelen meer te reviewen voor Elsevier en uiteindelijk niet meer te publiceren in Elseviertijdschriften.”

Bekijk meer van

Elsevier

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.