de tegel publieksprijs 2020

— vrijdag 27 mei 2016, 15:45 | 0 reacties, praat mee

Grote stap vooruit voor open access

H Pampel / Flickr

De Europese ministers van onderzoek en innovatie hebben vrijdag besloten dat open acces, het vrij toegankelijk maken van actuele wetenschappelijke informatie, vanaf 2020 de standaard moet zijn. Dat zou betekenen dat onderzoekers nooit meer te betalen voor het lezen van wetenschappelijke artikelen uit Europese landen. Dat meldt de Volkskrant.

Over open access is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Wetenschappelijke tijdschriften vertrokken bij uitgevers omdat ze het niet eens konden worden over de kosten. Uitgevers zouden volgens wetenschappers dubbel verdienen aan publicaties doordat wetenschappers een duur abonnement moeten afsluiten om toegang te krijgen tot artikelen terwijl ze vaak ook nog belangeloos redactiewerk uitvoeren om in wetenschappelijke uitgaves te mogen staan. In december was er pas een deal tussen bijvoorbeeld Elsevier en wetenschappelijke tijdschriften.

De NWO, een belangrijke financier van wetenschappelijk onderzoek, vond zelfs dat als er met belastinggeld onderzoek wordt gedaan, dan moet de opbrengst ook voor iedereen toegankelijk zijn. Die redenering volgt ook staatssecretaris Sander Dekker. Het Europese besluit van volledige open acces in 2020 loopt zelfs nog voor op de Nederlandse voornemens om voor 2025 alle kennisliteratuur openbaar te publiceren. Daartoe besloot het kabinet twee jaar geleden. Tot nog toe gold Nederland binnen Europa als een voorloper op dit gebied.

Bekijk meer van

open acces Europa

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.