persveilig seminar

— vrijdag 27 mei 2016, 15:45 | 0 reacties, praat mee

Grote stap vooruit voor open access

H Pampel / Flickr

De Europese ministers van onderzoek en innovatie hebben vrijdag besloten dat open acces, het vrij toegankelijk maken van actuele wetenschappelijke informatie, vanaf 2020 de standaard moet zijn. Dat zou betekenen dat onderzoekers nooit meer te betalen voor het lezen van wetenschappelijke artikelen uit Europese landen. Dat meldt de Volkskrant. Laatste wijziging: 27 mei 2016, 16:10

Over open access is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Wetenschappelijke tijdschriften vertrokken bij uitgevers omdat ze het niet eens konden worden over de kosten. Uitgevers zouden volgens wetenschappers dubbel verdienen aan publicaties doordat wetenschappers een duur abonnement moeten afsluiten om toegang te krijgen tot artikelen terwijl ze vaak ook nog belangeloos redactiewerk uitvoeren om in wetenschappelijke uitgaves te mogen staan. In december was er pas een deal tussen bijvoorbeeld Elsevier en wetenschappelijke tijdschriften.

De NWO, een belangrijke financier van wetenschappelijk onderzoek, vond zelfs dat als er met belastinggeld onderzoek wordt gedaan, dan moet de opbrengst ook voor iedereen toegankelijk zijn. Die redenering volgt ook staatssecretaris Sander Dekker. Het Europese besluit van volledige open acces in 2020 loopt zelfs nog voor op de Nederlandse voornemens om voor 2025 alle kennisliteratuur openbaar te publiceren. Daartoe besloot het kabinet twee jaar geleden. Tot nog toe gold Nederland binnen Europa als een voorloper op dit gebied.

Bekijk meer van

open acces Europa

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.