data als kans

— vrijdag 14 februari 2020, 13:48 | 1 reactie, praat mee

Media mogen officieren van justitie niet filmen bij behandeling rechtszaak Operatie Alfa

© ANP XTRA / Roos Koole

UPDATE Journalisten die aanstaande maandag verslag doen van de rechtszaak Operatie Alfa, mogen daarbij geen officieren van justitie op camerabeeld vastleggen. Ze mogen ook niet door een tekenaar in beeld worden gebracht. Ook het filmen of opnemen van verdachten en het opnemen van hun stem is verboden. Dat heeft de rechtbank besloten op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank komt met een toelichting op dat besluit. Laatste wijziging: 14 februari 2020, 14:39

Operatie Alfa draait om de criminele familie Martien R., die wordt gezien als de leider van de Brabantse onderwereld. In totaal worden vijftien verdachten beschuldigt van deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, drugsdelicten en witwassen. De eerste zeven van hen staan maandag voor de rechter.

Het OM vroeg de rechter het filmen van de officieren te verbieden uit oog van de veiligheid, stelt een woordvoerder van het OM Oost-Brabant tegen Omroep Brabant. Journalisten mogen alleen geluidsopnamen maken van de officieren. “Ook vragen we de media de namen van de officieren niet willen noemen.”

NVJ-secretaris Thomas Bruning is niet blij met de beslissing. Het belang van de openbare rechtspraak en de mogelijkheid voor de visuele pers om haar werk te doen zou volgens hem voorrang moeten hebben. Het Genootschap van Hoofdredacteuren sluit zich bij monde van voorzitter Marcel Gelauff daarbij aan.

Bruning: “NVJ en Genootschap hebben nota bene vorige week nog een gesprek gevoerd met de Raad van de Rechtspraak en vertegenwoordigers van een aantal rechtbanken. De NVJ keurt dit ten strengste af.”

In een toelichting stelt de rechtbank dat in de afweging privacy-openbaarheid “de privacybelangen van de verdachten in dit stadium van het proces (het gaat om een pro-formazitting, er is sprake van een verdenking gebaseerd op een niet volledig dossier en verdachten hebben nog niet inhoudelijk verklaard) het zwaarst te wegen”.

Een van de advocaten had ook om een Twitterverbod gevraagd. Dat verzoek heeft de voorzitter afgewezen. Tijdens de zitting mogen journalisten gewoon via Twitter verslag doen.

De rechtbank noemt het in de toelichting belangrijk dat “juist in dit stadium, waarin het onderzoek nog gaande is, de officieren van justitie hun werk ongehinderd en veilig kunnen doen en dat ze zich vrij voelen de naar hun inzicht nodige beslissingen te nemen. Uit het verzoek van het Openbaar Ministerie maakt de voorzitter op dat bij het Openbaar Ministerie daarover zorgen bestaan. Er kan niet worden gezegd dat het ontstaan van dergelijke zorgen onreëel is. Bij het inwilligen van dit verzoek merkt de voorzitter op dat het verbieden van het in beeld brengen van de officieren van justitie slechts een beperkt aspect van de verslaglegging raakt nu het tijdens de zitting maken van geluidsopnamen van de officieren wel is toegestaan”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Info@roeldijkstra.nl, 14 februari 2020, 14:34

totaal worden vijftien verdachten beschuldigt van .....auww

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.