— woensdag 27 november 2019, 14:12 | 0 reacties, praat mee

Gerechtshof Amsterdam legt nieuwe beperkingen op in rechtszaak Nabil B.

September 2019: politie doet onderzoek in de wijk waar advocaat Wiersum op straat werd doodgeschoten | ANP

Bij de behandeling van het hoger beroep inzake de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. heeft het Gerechtshof Amsterdam journalisten verboden om de naam van de advocaat-generaal te noemen. Ook zouden journalisten terughoudend moeten zijn met het benoemen van andere betrokken raadsheren.

Gisteren werd na protest door de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren een verbod op audiovisuele opnamen deels ongedaan gemaakt: vanaf de publieke tribune mogen audio-opnamen worden gemaakt. Slachtofferverklaringen in elke vorm mogen daarbij niet worden vastgelegd, aldus de rechtbank - die is uitgeweken naar ‘De Bunker’ in Amsterdam-Osdorp.

NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel zegt dat de advocaat van nabestaanden het verbod “een kramp, een verkeerd signaal en een teken van angst” vindt. Ook is bij mensen die de zaak kennen allang duidelijk wie erbij betrokken is.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) noemt de nieuwe maatregelen onnodig en ook een verkeerd signaal. “We snappen heel goed dat veiligheid belangrijk is na wat met Wiersum is gebeurd, maar we moeten niet naar een samenleving waarin rechters en OM anoniem optreden in dit soort zaken”, aldus secretaris Thomas Bruning.

Advocaat Derk Wiersum, die de kroongetuige bijstond, werd in september op straat doodgeschoten. Bruning vreest dat straks alleen rechtbankjournalisten nog bij naam bekend zijn en zo het vizier naar hen verschuift. Meer bij NOS

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.