Rechter weert pers bij schouw moordzaak Nicky Verstappen: kort geding volgt

UPDATE Diverse media-organisaties willen via de rechter afdwingen dat journalisten toch aanwezig mogen zijn bij de schouw in het proces rondom de dood van Nicky Verstappen. Ze spannen daarom samen een kort geding aan tegen de Rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum. Het kort geding dient komende vrijdag in Den Haag.
De zaak wordt aangespannen door het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), RTL Nieuws, NOS, RTL Boulevard, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANP en NU.nl. Zij noemen de moordzaak van dusdanig groot belang dat de schouw toegankelijk zou moeten zijn voor de pers.
Mediaorganisaties hadden aangeboden dat één ploeg beelden zou maken om die onderling te delen. De Rechtbank Limburg stelt dat de aanwezigheid van één cameraploeg van invloed kan zijn op het ordentelijk verloop van de schouw en ‘veiligheid van betrokkenen’.
“Rechtszaken dienen een openbaar karakter te hebben. De beslissing van de rechtbank om niet alleen het publiek, maar ook mediaorganisaties te weren heeft grote consequenties”, aldus Marcel Gelauff, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: “Journalisten moeten in staat zijn het gehele proces te kunnen volgen. En daarbij horen in deze tijd ook absoluut visuele middelen, zoals een camera. Het standpunt van de rechtbank is niet meer van deze tijd en doet ook geen recht aan de terughoudende wijze waarop de pers invulling wil geven aan haar rol als verslaglegger.”
Aanstaande dinsdag brengen rechters, officieren van justitie, verdachte Jos B. en zijn advocaat onder politiebegeleiding een bezoek aan de Brunssummerheide. In dat natuurgebied zou B. in 1998 de toen 11-jarige Verstappen hebben vermoord. Het gezelschap bezoekt onder andere de plek waar het lichaam van Verstappen werd gevonden.
Op dinsdag 20 augustus werd duidelijk dat niet alleen het publiek, maar ook de pers niet welkom zou zijn bij de schouw. Het gebied wordt per noodverordening vanaf maandag 18.00 uur 24 uur lang afgesloten voor publiek. Wie zich toch binnen het gebied bevindt, wordt door de politie weer weggestuurd.
Zowel de nabestaanden van Nicky Verstappen als advocaat van de verdachte hebben aangegeven het standpunt van de media te delen. Zij hechten grote waarde aan de openbaarheid van het proces en zien geen redenen om media te weren van de besloten schouw.
“Juist in zaken met grote maatschappelijke impact is volwaardige toegang voor de pers van groot belang”, zei NVJ-secretaris Bruning afgelopen dinsdag al. “Rechtszaken dienen een openbaar karakter te hebben. Dat zou een uitgangspunt moeten zijn bij alle onderdelen van een procedure.”
Praat mee