— donderdag 10 februari 2022, 14:40 | 1 reactie, praat mee

Klachtenbrief Nederlandse media aan hof Amsterdam om verbod rechtbanktekeningen

Petra Urban, links in de verte aan het werk tijdens de rechtszaak rondom Ridouan Taghi. Ze werd getekend door Aloys Oosterwijk, eveneens aanwezig. | ANP

Hoofdredacteuren van grote dagbladen en media, het Genootschap van Hoofdredacteuren en vakvereniging NVJ hebben gezamenlijk een klachtbrief gestuurd aan de president van het hof Amsterdam. Aanleiding is het opmerkelijke en verder niet beargumenteerde verbod aan rechtbanktekenaar Petra Urban om rechters noch verdachten herkenbaar af te beelden. Laatste wijziging: 10 februari 2022, 15:22

Het verbod werd meegedeeld bij aanvang van de eerste inleidende zitting in het hoger beroep tegen twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum. De verdachten zijn in eerdere gevallen al vaker herkenbaar getekend, door Urban en collega’s.

Het verzoek werd niet gedaan door advocaten in de zaak, stelt de klachtenbrief.

“Een beslissing om ook verdachten onherkenbaar of alleen op de rug te tekenen is nieuw en wat ons betreft in strijd met de wettelijk vastgelegde openbaarheid van de rechtspraak. Volgens de Persrichtlijn van de Rechtspraak zelf mag er getekend worden tijdens openbare zittingen. Er staat niet in de richtlijn dat verdachten onherkenbaar moeten blijven. Het feit dat er geen foto’s mogen worden gemaakt is daar voldoende garantie voor. Tekeningen blijven, hoe goed ook, altijd een impressie van de tekenaar”, aldus de ondertekenaars.

Rechtbank- en juridisch verslaggever Saskia Belleman (De Telegraaf) maakte gisteren melding van het opgelegde verbod en het voornemen dat te negeren.

De Persrichtlijn is opgesteld door de rechtspraak zelf, niet door de pers. Motivatie van een verbod op beeld- en geluidsopnamen is niet strikt vereist en de richtlijn noemt rechtbanktekeningen niet.

“Het zou het hof echter sieren om te handelen in de geest van de Persrichtlijn en dat wel te doen. Nog beter is het wat ons betreft als het hof in het belang van de openbaarheid van de rechtspraak terugkomt op de beslissing”, aldus de ondertekenaars.

Dat zijn - naast Belleman - de hoofdredacties van De Telegraaf, Algemeen Dagblad, ANP, RTL Boulevard, RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland, EenVandaag. Verder steunen het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten de klacht.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

GJ de Groot, 14 februari 2022, 00:22

“Motivatie van een verbod op beeld- en geluidsopnamen is niet strikt vereist en de richtlijn noemt rechtbanktekeningen niet.”


De anglificatie - het botweg omzetten van Engelse woorden met de vernederlandste Engels uitgang - neemt zorgwekkende vormen aan. Dat wringt met name als zo’n woord in het NL al een betekenis heeft die anders is dan de correcte vertaling van dat Engelse woord zoals in de boven overgenomen zin:
* motivatie = innerlijke gedrevenheid
* motivering = redengeving.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.