Klachtenbrief Nederlandse media aan hof Amsterdam om verbod rechtbanktekeningen

Hoofdredacteuren van grote dagbladen en media, het Genootschap van Hoofdredacteuren en vakvereniging NVJ hebben gezamenlijk een klachtbrief gestuurd aan de president van het hof Amsterdam. Aanleiding is het opmerkelijke en verder niet beargumenteerde verbod aan rechtbanktekenaar Petra Urban om rechters noch verdachten herkenbaar af te beelden.
Het verbod werd meegedeeld bij aanvang van de eerste inleidende zitting in het hoger beroep tegen twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum. De verdachten zijn in eerdere gevallen al vaker herkenbaar getekend, door Urban en collega’s.
Het verzoek werd niet gedaan door advocaten in de zaak, stelt de klachtenbrief.
“Een beslissing om ook verdachten onherkenbaar of alleen op de rug te tekenen is nieuw en wat ons betreft in strijd met de wettelijk vastgelegde openbaarheid van de rechtspraak. Volgens de Persrichtlijn van de Rechtspraak zelf mag er getekend worden tijdens openbare zittingen. Er staat niet in de richtlijn dat verdachten onherkenbaar moeten blijven. Het feit dat er geen foto’s mogen worden gemaakt is daar voldoende garantie voor. Tekeningen blijven, hoe goed ook, altijd een impressie van de tekenaar”, aldus de ondertekenaars.
Rechtbank- en juridisch verslaggever Saskia Belleman (De Telegraaf) maakte gisteren melding van het opgelegde verbod en het voornemen dat te negeren.
De Persrichtlijn is opgesteld door de rechtspraak zelf, niet door de pers. Motivatie van een verbod op beeld- en geluidsopnamen is niet strikt vereist en de richtlijn noemt rechtbanktekeningen niet.
“Het zou het hof echter sieren om te handelen in de geest van de Persrichtlijn en dat wel te doen. Nog beter is het wat ons betreft als het hof in het belang van de openbaarheid van de rechtspraak terugkomt op de beslissing”, aldus de ondertekenaars.
Dat zijn - naast Belleman - de hoofdredacties van De Telegraaf, Algemeen Dagblad, ANP, RTL Boulevard, RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland, EenVandaag. Verder steunen het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten de klacht.
Praat mee
1 reactie
GJ de Groot, 14 februari 2022, 00:22
“Motivatie van een verbod op beeld- en geluidsopnamen is niet strikt vereist en de richtlijn noemt rechtbanktekeningen niet.”
De anglificatie - het botweg omzetten van Engelse woorden met de vernederlandste Engels uitgang - neemt zorgwekkende vormen aan. Dat wringt met name als zo’n woord in het NL al een betekenis heeft die anders is dan de correcte vertaling van dat Engelse woord zoals in de boven overgenomen zin:
* motivatie = innerlijke gedrevenheid
* motivering = redengeving.