PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 11 februari 2019, 09:57 | 1 reactie, praat mee

Nog steeds geen idee waar het lichaam van Khashoggi is gebleven

© Erdem Sahin / EPA

De Saudische autoriteiten hebben nog steeds geen antwoord gekregen op de vraag waar het lichaam van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi is. Dat heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken gezegd in een interview op de Amerikaanse tv-zender CBS. Laatste wijziging: 11 februari 2019, 12:13

Khashoggi werd op 2 oktober vorig jaar vermoord in het Saudische consulaat in de Turkse hoofdstad Istanbul. Hij was daar om papieren voor zijn huwelijk te regelen.

Minister Adel al-Jubeir houdt vol dat kroonprins Mohammed bin Salman niet achter de moord zit en dat Saudische ambtenaren zonder toestemming van de autoriteiten Khashoggi hebben vermoord. Dat was volgens hem “een grote tragedie. Het was een fout”.

Er zitten elf mensen vast voor de moord die worden ondervraagd, maar tot op heden is niet duidelijk wat ze met het lichaam hebben gedaan. Ook Turkije heeft verzoeken van Saudi-Arabië ontvangen om informatie te delen, maar daar is nog geen antwoord op gekomen, zegt Adel al-Jubeir.

The New York Times schreef vrijdag dat de CIA een gesprek heeft onderschept uit 2017 waarin de kroonprins tegen een medewerker zegt dat hij achter Khashoggi aangaat “met een kogel” als hij niet zou ophouden met zijn kritiek tegen Saudi-Arabië en niet terugkeert. “Ik geef geen commentaar op rapporten die gebaseerd zijn op anonieme bronnen”, reageerde de Saudische minister daarop.

Vorige week nog zei VN-rapporteur Agnes Callamard dat Saudi-Arabië het onderzoek naar de moord op Khashoggi ernstig tegenwerkt. Zo hebben Turkse onderzoekers nauwelijks tijd en gelegenheid gekregen onderzoek te doen in het consulaat. Meer bij CBS

Lees ook:
Saudische kroonprins zei ‘een kogel’ te gebruiken tegen Khashoggi (8 februari 2019)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Karl Hammer, 12 februari 2019, 10:30

Opvallend hoe weinig ik lees over de parallellen tussen deze zaak en diverse vergelijkbare moorden gepleegd door CIA, Mossad en andere inlichtingendiensten. Vooral de Frans-Marokkaanse samenwerking bij de moord op Mehdi ben Barkha springt daarbij in het oog.

Medhi Ben Barkha was een Marokkaanse politicus die zich luid verzette tegen het koningshuis en de koloniale praktijken van westerse landen in Afrika. Op een dag in 1965 verdwijnt hij spoorloos.

Uit nader onderzoek blijkt dat Ben Barkha door twee Franse agenten bij een brasserie in Parijs van straat is geplukt maar vanaf dit punt wordt de zaak uitermate mistig. Totdat de Franse krant Le Monde een verklaring van een oud-medewerker van de Marokkaanse geheime dienst publiceert. Deze Ahmed Boekari vertelt over een intern bericht van de geheime dienst: “Missie geslaagd. Het pakket is klaar voor verzending. Stuur het vliegtuig.” Boekari verklaart bovendien dat Ben Barkha na diens arrestatie heimelijk naar een villa in Fontenay-le-Viconte werd gebracht en door een inlichtingenofficier tijdens een gewelddadig verhoor werd vermoord.

Niemand, noch de Fransen, noch de Marokkanen, hebben ooit helderheid willen verschaffen over wat er nu precies gebeurd is in de zaak Mehdi ben Barkha. Maar oud-agent Boekari stelt onomwonden dat de vermoorde oppositieleider vanuit Frankrijk naar Marokko is overgevlogen en daar in een bad van zoutzuur is opgelost.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.