banner festival 23

— woensdag 25 maart 2020, 11:22 | 0 reacties, praat mee

Turkije klaagt twintig mensen aan voor betrokkenheid bij moord Khashoggi

ANP

De Turkse openbaar aanklager in Instanbul begint tegen twintig verdachten een civiele rechtszaak, vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in oktober 2018. Laatste wijziging: 25 maart 2020, 11:30

Openbaar aanklager Irfan Fidan zegt dat het Turkse onderzoek naar de moord is afgerond en dat daarbij onder meer telefoongegevens van verdachten zijn doorgelicht, vlucht- en douanegegevens zijn bekeken maar ook Khashoggi’s eigen telefoon, laptop en iPad zijn onderzocht.

Onderzoekers verwerpen het Saudische excuus dat Khashoggi door een losgeslagen team zou zijn gedood. In een alternatieve lezing van gebeurtenissen bij een vechtpartij omkwam, meldt de Turkse Engelstalige krant Sabah.

Het was duidelijk een vooropgezet plan, aldus Fidan, die in het bijzonder een voormalig Saudisch hoofd van beveiliging en topadviseur van kroonprins Bin Salman beschuldigt van een vooropgezet moordplan.

Het lijk van Khashoggi werd nooit gevonden. De journalist werd in het Saudische consulaat door een speciaal ingevlogen patholoog-anatoom in stukken gezaagd.

Saudi-Arabië deed een eigen onderzoek naar de dood van Khashoggi en legde meerdere doodstraffen op. Er was veel kritiek op dat proces. Bij de eerste verjaardag van de moord overheerste woede over het uitblijven van gerechtigheid.

Ook met de nu aangekondigde rechtszaken tegen twintig verdachten is nog onduidelijk wie de opdrachtgever was. Khashoggi’s nabestaanden hebben van het Saudische koningshuis omvangrijke compensatie gekregen, dat - althans voor de Bühne - in dankbaarheid werd aanvaard.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.